Kelemen Hunor: "Votăm împotriva guvernului, dar nu pentru textul moţiunii”

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, luni, că va împotriva Guvernului dar nu pentru moţiunea de cenzură, căci demiterea premierului pe motiv că a fost deferit instanţei crează un precedent periculos.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
28.09.2015

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că formaţiunea sa va vota marţi împotriva guvernului Victor Ponta, relatează B1 TV. Hunor a ţinut însă să precizeze că votul nu trebuie considerat ca fiind unul pentru textul moţiunii, care "este greşit."

”Recomandarea în grup adoptată cu majoritate a fost să votăm împotriva guvernului, dar nu e un vot pentru textul moţiunii. E greu de subliniat, dar vom face această separare. Vom avea o poziţie nuanţată, nu foarte brutală. E nevoie de nuanţe. Votăm împotriva guvernului, dar nu pentru textul moţiunii”, a declarat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai precizat că este nemulţumit că se doreşte demiterea premierului pe motiv că a fost deferit instanţei, acest fapt creând un precedent periculos:

"Nu se poate vota în legătură cu un astfel de subiect. E treaba judecătorilor. Instituţia moţiunii e una politică, contra guvernului şi a premierului şi e un precedent periculos şi pentru fapte presupuse care nu au legătură cu funcţia de premier. Ar fi o greşeală să spunem că acest text poate fi susţinut. Acesta era motivul pentru care colegii noştri nu au semnat moţiunea săptămâna trecută. Noi ne aflăm în băncile opoziţiei, iar acesta este un alt argument”, a continuat liderul UDMR.

”Mandat imperativ nu există, dar regulamentele grupurilor reunite ne indică într-un articol că un vot majoritar e obligatoriu pentru membrii. Sunt convins că membrii grupurilor noastre fac ce am discutat. Soarta guvernului nu stă în voturile noastre din păcate, nici măcar în voturile opozitei, e doar o chestiune matematică”, a mai adăugat Hunor.

Reamintim că moţiunea PNL intitulată ''Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta" are ca punct central ideea că ţara noastră nu îşi poate permite să fie reprezentată, la nivel de prim-ministru, de un inculpat trimis în judecată. Pentru a trece, moţiunea are nevoie atât de voturile opoziţiei cât şi de cele ale UDMR şi UNPR. Gabriel Oprea a anunţat însă că parlamentarii săi vor sta în bănci şi nu vor vota.

Revenind la Kelemen Hunor, acesta a ţinut, în repetate rânduri, partea parlamentarilor UDMR intraţi în vizorul DNA. Mai mult, Hunor a acuzat, într-o discuţie cu asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene şi euroasiatice, Hoyt Yee, că recenta condamnare a deputatului Marko Attila reprezintă „începutul unui proces periculos de restauraţie, sub masca luptei anticorupţie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor