Kamala Harris preia sarcina iniţierii de apeluri telefonice cu liderii occidentali importanţi

Kamala Harris (Chip Somodevilla / Getty Images)
ZACHARY STIEBER
17.02.2021

Vicepreşedintele Kamala Harris a purtat convorbiri, recent, cu mai mulţi şefi de stat, sarcină care este îndeplinită în mod obişnuit de preşedinte.

Harris a vorbit luni cu preşedintele francez Emmanuel Macron, a declarat Casa Albă.

În timpul convorbirii Harris „şi-a exprimat angajamentul de a consolida legăturile bilaterale dintre Statele Unite şi Franţa şi de a revitaliza alianţa transatlantică”, se arată într-un transcript. Ea şi Macron „au fost de acord asupra necesităţii unei cooperări bilaterale şi multilaterale strânse pentru a aborda COVID-19, schimbările climatice şi pentru a sprijini democraţia acasă şi în întreaga lume”.

Citiți și De ce nu vorbeşte nimeni de legăturile comuniste ale Kamalei Harris, în afară de Trump?

„Au discutat, de asemenea, despre numeroase provocări regionale, inclusiv cele din Orientul Mijlociu şi Africa, şi despre nevoia de a le confrunta împreună”, potrivit sursei.

Nu s-a menţionat nimic despre preşedintele Joe Biden în transcript.

„Am discutat despre COVID-19, schimbările climatice, sprijinirea democraţiei în interiorul naţiunilor şi în întreaga lume şi provocări regionale. @POTUS şi eu aşteptam cu nerăbdare să colaborăm cu preşedintele Macron pentru a construi un viitor mai bun pentru cele două ţări ale noastre”, a scris Harris într-o postare pe Twitter.

Biden a vorbit cu Macron pe 24 ianuarie.

Citiți și Fond de donaţii strâns pentru a scoate pe cauţiune membrii Black Lives Matter refuză să publice lista criminalilor scoşi din puşcărie

Harris a mai avut o convirbire telefonică şi cu premierul canadian Justin Trudeau, la începutul acestei luni. Casa Albă a declarat că a fost prima ei convorbire cu un lider străin în calitate de vicepreşedinte.

„Prim-ministrul l-a felicitat pe vicepreşedinte pentru alegerea sa istorică şi şi-a amintit cu drag de anii petrecuţi la Montreal”, menţiona transcriptul publicat de biroul lui Trudeau, care adăuga că au discutat alte chestiuni, inclusiv combaterea pandemiei COVID-19.

"Am discutat despre angajamentul nostru de a lucra îndeaproape pe mai multe probleme, inclusiv combaterea COVID-19, abordarea schimbărilor climatice şi extinderea parteneriatului nostru economic în moduri care promovează redresarea şi creează locuri de muncă în ambele ţări", a spus Harris într-o declaraţie după convorbire.

Citiți și Stânga liberală americană încheie o conferinţă secretă. Soros, Pelosi printre panelişti

Biden şi Trudeau au vorbit pe 22 ianuarie. A fost primul apel pe care l-a făcut Biden după ce a preluat mandatul, pe 20 ianuarie.

Vicepreşedinţii sună extrem de rar şefi de stat. Ultimul vicepreşedinte Mike Pence nu a purtat convorbiri telefonice cu Trudeau sau Macron, deşi a vizitat personal şefi de stat de mai multe ori.

Casa Albă nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Citiți și SUA: oraşele ard, însă nimeni nu îndrăzneşte să-i spună Insurecţie Comunistă

Apelurile lui Harris au atras atenţia conservatorilor, criticile mai vocale fiind exprimate de publicaţia National Pulse, fondată de Raheem Kassam, fost consilier al britanicului Nigel Farage.

"Este bizar ca un vicepreşedinte să iniţieze contacte cu liderii mondiali cheie la doar câteva săptămâni într-o nouă administraţie", a relatat presa.

Apelurile ar putea fi un semn că Harris va avea o poziţie mult mai importantă în comparaţie cu vicepreşedinţii anteriori, în special în chestiuni de politică externă.

Citiți și Anul Zero

Biden, în vârstă de 78 de ani, a devenit luna trecută cea mai în vârstă persoană care a preluat un mandat la Casa Albă.

În timpul campaniei electorale din 2020, au existat speculaţii masive că Biden nu intenţiona să rămână în funcţie decât un mandat - în ciuda faptului că a declarat în mai multe rânduri că este deschis să concureze pentru un al doilea mandat.

„Cred că este o întrebare legitimă să întrebi pe oricine are peste 70 de ani dacă este sau nu în formă şi dacă este pregătit”, a declarat el pentru ABC anul trecut. „Dar ... [singurul] lucru pe care îl pot spune poporului american este o întrebare legitimă - să mă urmărească”.

Citiți și Democraţii încearcă să construiască dictatura unui singur partid în SUA

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor