Jurnalist: Dacă politicienii din "blocul pro-european" se bazează pe puterea lor de convingere asupra electoratului lui Georgescu, n-are sens...
![](https://image.epochtimes-romania.com/2024/12/2024_12_23_333_1734938492_rsz_crp_top.jpg)
Câţi români au citit oferta politică a lui Călin Georgescu? Câţi au analizat propunerile sale şi cât sunt de fezabile sau nu? De ce are parte de o susţinere atât de mare acest politician catalogat drept "un ceauşist târziu, întârziat"? O discuţie pe această temă a avut loc în podcastul "THIS IS THE STORY" realizată de Tudor Muşat, la care au participat jurnaliştii Sebastian Zachmann şi Silviu Sergiu.
Sebastian Zachmann: Cauza asta, să-i convingem pe oamenii lui Călin Georgescu că domnul Georgescu nu e ceea ce trebuie, e pierdută deja. Dacă politicienii din blocul pro-european sau, cum să-i spunem, occidental, se bazează mai mult pe puterea lor de convingere asupra electoratului Călin Georgescu, n-are sens...
Silviu Sergiu: Resursele de rusofilie ale taberei suveraniste sunt inepuizabile. Dacă Georgescu va fi interzis, va veni oricând un Dan Puric sau un personaj de tipul ăsta, care are aceleaşi valori, aceleaşi orientări şi care va face acelaşi mult rău acestei ţări dacă ajunge la Cotroceni.
Tudor Muşat: Eu m-aş uita un pic la cauze. Nu cumva e aşa o nervozitate şi dat o palmă după ceafă în momentul în care tu zici: "Mă încolonez în spatele lui Georgescu şi vreau comunism şi combinate ca pe vremea lui Ceauşescu" şi tot felul de chestii de genul ăsta? Oamenii nu mai stau să-l asculte cu atenţie pe Georgescu. De unde ne vine chestia asta? Că, dacă iei la bani mărunţi multe din propunerile lui Georgescu, ele te trimit într-un fel de ceauşism târziu presărat cu neolegionarism. Şi atunci, de unde ne-a venit că îl susţinem pe un ceauşist târziu, întârziat?
Silviu Sergiu: Acest profil de politician, terenul a fost pregătit şi s-a construit foarte mult pe tipul de electorat PRM-ist, naţional-comunist, oameni care regretă vremurile de dinainte, care au fost afectaţi în mod direct de tranziţie. După care, a fost un experiment foarte atent pregătit şi gândit. Acestui nucleu naţional-comunist i s-au alăturat straturi de electorat refractar şi protestatar. Şi, până la urmă, Georgescu a devenit... lumea n-a mai stat să se uite ce scrie în oferta politică. Câţi au citit oferta politică a lui? Cred că nici din presă nu l-au citit toţi. Desigur că el propune nişte gogomănii. Dar lucrurile au fost "noi" contra "ei".
Tudor Muşat: Refractar la măsurile din pandemie, comunicate de multe ori prost şi excesive unele, un dezastru. Refractar la toată combinaţia asta pe care a făcut-o Iohannis, Ciolacu, Ciucă: "Lasă că ne combinăm noi, lasă că numai noi suntem aici, nu lăsăm pe nimeni altcineva" şi nu ştiu ce.
Silviu Sergiu: Darea permanentă a unui preşedinte care s-a lăfăit în lux şi care şi-a bătut joc de banul public şi care şi-a încălcat toate promisiunile pe care le-a făcut în 2014, de la relaţia cu PSD până la "România Educată" şi marile proiecte.
Dacă mă uit la mesajele economice naţionaliste ale lui Ceauşescu, să ştii că la tipul ăsta de mesaj nu relaţionează doar electoratul ăsta. Uite, eu fac o confidenţă personală. Eu cred că 35 de ani multinaţionalele au avut un rol determinant şi ne-au ajutat să ne creştem o economie şi ne-am bazat pe cunoştinţele şi pe aportul lor. Dar eu cred că la 35 de ani e un pic nevoie să facem un switch. Capitalul românesc să încerce să se extindă, să devină din ce în ce mai influent şi să creştem firmele româneşti şi să le transformăm în nişte competitori pentru aceste multinaţionale. E o viziune liberală, individualistă.
Tudor Muşat: Da, şi capitalul românesc... zic, dacă nu ne-ar pune guvernele astea beţe în roate, ne-am mai mişca şi noi.
Silviu Sergiu: Tipul de la Suceava care a făcut mişcarea #şîeu, Ştefan Mandachi... în forumul meu interior şi eu agreez o astfel de strategie de viitor. Pentru că sunt un om care ştie că piaţa liberă e foarte importantă şi că e bine să ai o economie a ta.
Tudor Muşat: Sigur că avem cu toţii frustrări, inclusiv legate de privatizări netransparente din anii '90, pe care acum Georgescu le fructifică. Deci toată lumea are un set de frustrări sau de dorinţe legitime. Întrebarea e ce faci cu chestia asta? Adică te aruncă brusc în ideea de a închide economia românească, că aşa vrea Georgescu?
Silviu Sergiu: Dacă nu facem un pic de culoar producătorului român şi dacă nu îl încurajăm să crească, el să se transforme de la o structură antreprenorială la o structură corporatistă şi aşa mai departe, dacă nu creăm acest sprijin, dacă nu ajutăm, nu vom avea niciodată până la urmă un echilibru pe piaţă.
În momentul de faţă, piaţa e dezechilibrată în favoarea multinaţionalelor. Eu nu zic că e un lucru rău, încă o dată. Eu zic că a fost un lucru extrem de util. Uşor, uşor, lucrurile astea trebuie reglate şi rezolvate şi în plan intern, cu ONG-uri puternice, cu societate civilă. Trebuie să avem şi noi societatea noastră civilă, dacă vrei. În continuare, rolul Occidentului e important şi eu nu zic să îi dăm afară din ţară, dar uşor, uşor, trebuie construit un model democratic veritabil. Lucrurile astea cer timp şi made în România, dacă se poate.