UE amână lansarea negocierilor legate de aderarea Macedoniei de Nord şi Albaniei
alte articole
Uniunea Europeană a amânat lansarea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania la o dată ulterioară în acest an.
Consiliul European a făcut anunţul marţi, după întâlnirea miniştrilor de externe europeni în Luxemburg.
Potrivit concluziilor la care s-a ajuns în cadrul întâlnirii, “din cauza timpului disponibil limitat şi a importanţei problemei, Consiliul va reveni asupra problemei cu intenţia de a ajunge la o decizie clară şi substanţială cât mai curând posibil şi nu mai târziu de octombrie 2019”.
Luna trecută, Comisia Europeană, organul executiv al blocului, a recomandat ca discuţiile de aderare cu cele două state balcanice să înceapă cât mai curând posibil, precizând că respectivele ţări au pus în aplicare reformele cerute.
Însă Johannes Hahn, comisarul UE pentru politică europeană de vecinătate şi negocieri pentru extinderea, a declarat după întâlnirea din Luxemburg că “o mică minoritate a statelor membre nu au susţinut propunerea clară a Comisiei de a deschide astăzi negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord”, adăugând că întârzierea este “nefericită”.
Hahn a mai afirmat că, de fapt, Comisia consideră cu tărie că blocul “trebuie să îi răsplătească pe cei care au îndeplinit toate cerinţele stabilite unanim de Consiliu în Luxemburg în urmă cu exact un an”.
Hahn a declarat reporterilor că este extrem de încrezător că “vom obţine undă verde în luna octombrie”, adăugând: “Credibilitatea noastră colectivă este în joc, iar stimulentele şi mecanismele noastre pentru reforme dure în întreaga regiune sunt în joc în aceeaşi măsură”.
Pe fondul opoziţiei unora dintre membrii blocului, printrre care Franţa şi Olanda, liderii Macedoniei de Nord şi Albaniei au declarat că ţările lor au pus în aplicare reformele cerute de Bruxelles şi că acest lucru le dă dreptul să înceapă negocierile de aderare.
Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a avertizat că amânarea discuţiilor privind aderarea în UE ar putea duce la răsturnarea guvernului său şi ar putea permite forţelor naţionaliste şi anti-UE să preia conducerea în ţară.
La rândul său, premierul albanez Edi Rama a afirmat că încrederea în blocul european va fi afectată dacă acesta nu îşi respectă promisiunile.