Juncker: Nimeni nu va mai dori să plece din UE după pedepsirea britanicilor pentru Brexit

La puţin timp după ce Londra a anunţat că va declanşa Articolul 50 în 29 martie, preşedintele Comisiei Europene a declarat că britanicii vor fi penalizaţi pentru divorţul lor de Uniunea Europeană. Declaraţiile sale au stânit nemulţumiri în rândul susţinătorilor Brexitului.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.03.2017

Euroscepticii au reacţionat cu furie după ce Jean-Claude Juncker a declarat că nimeni nu va mai dori să părăsească blocul european după ce vor vedea cât de dur va fi pedepsită Marea Britanie.

Preşedintele Comisiei Europene a declarat că “exemplul” dat Marii Britanii va asigura supravieţuirea blocului.

Dar, susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), au declarat că Juncker este “depăşit de situaţie”.

În acelaşi timp, guvernul britanic a minimalizat intervenţia lui Juncker, indicând că negocierile nu au început încă.

Remarcile lui Juncker au fost făcute după ce Marea Britanie a anunţat că va iniţia procesul de separare de blocul european în 29 martie.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat, luni, că guvernul britanic a informat biroul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în ceea ce priveşte intenţia de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – notificarea oficială a unui membru UE de a ieşi din bloc.

Răspunzând acestui anunţ, Tusk a declarat că va prezenta proiectul reglementărilor de negociere celorlalte state UE, într-un interval de 48 de ore de la invocarea oficială a Articolului 50. Discuţiile cu privire la condiţiile Brexitului şi modul în care cele două tabere vor proceda în continuare trebuie să fie finalizate într-un interval 2 ani de la invocarea Articolului 50.

Mai mult, negociatorii din Bruxelles se pregătesc să prezinte Marii Britanii o aşa-zisă “factură Brexit” care s-ar putea ridica la aproximativ 60 miliarde de euro.

Calculele făcute de Comisie includ promisiuni pentru cheltuieli ce au fost făcute de Marea Britanie în timpul perioadei în care a fost un stat membru UE; contribuţii la planurile de pensii pentru oficialii UE; şi alte obligaţii, precum împrumuturi de bailout acordate Irlandei.

Premierul britanic a declarat la rândul său că este pregătită să renunţe la discuţiile privind Brexitul dacă Bruxelles-ul va încerca să îi pedepsească ţara pentru decizia sa de a părăsi blocul.

Totuşi, May a adăugat că guvernul său este pregătit să adopte o linie mai dură după ce a fost sfătuit că, aparent, nu există nicio obligaţie legală pentru achitarea facturii cerute de UE.

Întrebat de ziarul german Bild am Sonntag dacă este îngrijorat că alte state membre vor urma exemplul Londrei şi vor ieşi din bloc, Juncker a declarat: „Nu. Exemplul dat Marii Britanii îi va face pe toţi să realizeze că nu merită să plece [din blocul european]”.

„Din contră, statele care rămân membre se vor îndrăgosti din nou unele de altele şi îşi vor reînnoi jurămintele faţă de Uniunea Europeană”, a mai adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor