Theresa May are undă verde pentru declanşarea procedurii de ieşire din UE

Premierul britanic se pregăteşte să declanşeze procedura Brexit după ce reprezentanţii Parlamentului i-au acordat permisiunea de a demara discuţiile cu oficialii UE privind părăsirea Marii Britanii a blocului comunitar
Theresa May
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)

După ce luni noaptea Parlamentul britanic a aprobat legislaţia ce acordă guvernului puterea de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, Premierul britanic Theresa May va putea iniţia Brexitul.

Camera Comunelor a respins luni seară amendamentele propuse de Camera Lorzilor privind planul Guvernului May de lansare a procedurii de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Amendamentul care prevedea garanţii destinate imigranţilor din alte state UE prezenţi în Marea Britanie a fost respins cu 335 de voturi la 287. De asemenea, un amendament privind necesitatea unui vot în Parlament pe tema eventualului acord între Londra şi Bruxelles a fost respins cu 331 de voturi la 286.

După aprobarea în Camera Lorzilor, legea va fi trimisă spre ratificare (simbolică - n.r) reginei Elizabeth a II-a.

Una dintre problemele pe care premierul britanic le are de rezolvat este cea legată de Scoţia. În timp ce alegătorii din Marea Britanie şi Ţara Galilor au susţinut separarea de Uniunea Europeană, alegătorii scoţieni au votat pentru a rămâne în blocul european.

Premierul scoţian a avertizat că Scoţia va alege un alt parcurs şi a sugerat că ar putea opta pentru independenţă, subliniind că ieşirea Marii Britanii din piaţa unică a Uniunii Europene va fi „catastrofală din punct de vedere economic".

Guvernul scoţian susţine că cetăţenii săi sunt forţaţi să iasă din UE împotriva voinţei lor.

Premierul Sturgeon a cerut ca guvernul său să aibă un “rol cheie” în discuţiile privind Brexitul, cerere ignorată de Londra. Pe de altă parte, prim-ministrul scoţian a declarat că va căuta să obţină dreptul de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, adăugând că este de părere că referendumul ar trebui organizat între toamna anului 2018 şi primăvara lui 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe