Verhofstadt: naţionalismul este “boala Europei”

Guy Verhofstadt a lansat un atac puternic referitor la “boala” care loveşte Europa, avertizând că blocul nu va supravieţui decât dacă pune în aplicare o federalizare majoră.
Europarlamentarul Guy Verhofstadt (Frederick Florin/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
08.03.2017

Negociatorul şef al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, a declarat marţi, în cadrul unui summit al primarilor europeni în capitala belgiană, că oraşele reprezintă cel mai bun loc pentru lupta împotriva populismului datorită societăţilor deschise şi a populaţiilor mari de minorităţi etnice.

Fostul premier belgian a făcut aceste remarci după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat cinci căi pe care poate păşi Uniunea Europeană după Brexit.

Verhofstadt a avertizat că 2017 este un “an crucial” pentru întregul proiect european, în condiţiile în care vor avea loc alegeri în Olanda, Franţa şi Germania.

Şi, într-un atac uimitor, el a declarat că cetăţenii care au criticat UE că nu funcţionează au avut dreptate deoarece blocul a eşuat în ceea ce priveşte imigraţia, terorismul şi a reglementările financiare.

Acesta a precizat: “Trebuie să oprim ceea ce eu numesc a fi boala Europei, şi anume faptul că începem cu o politică fantastică."

“Dorim o monedă unică şi după câţiva ani spunem ‘la naiba’, nu avem instrumentele necesare pentru a o ţine în viaţa şi sănătoasă.

“Sau dorim libertate de mişcare în interiorul Uniunii, dar nu discutăm despre Frontiera Europeană şi Paza de Coastă deoarece nu dorim”.

El a explicat: “Schengen este un lucru fantastic, dar haideţi în primul rând să fim sinceri: trebuie să existe o bună administrare a frontierelor externe europene înainte să poţi avea o zonă Schengen care să funcţioneze.

“Acelaşi lucru se întâmplă cu moneda euro; astfel, avem o monedă unică din fericire dar, să fim cinstiţi, încă nu avem un guvern, o trezorerie, un management comun al datoriei şi alte lucruri necesare în spatele acestei monezi”.

Verhofstadt, care încă reprezintă Parlamentul UE în discuţiile pentru Brexit, a declarat că “nu este suficient un bun acord cu britanicii pentru a ne asigura viitorul”, adăugând că Bruxelles-ul are nevoie de o restructurare masivă.

El a susţinut că, de fapt, Comisia Europeană trebuie să fie redusă de la mărimea sa actuală uriaşă până la un “mic guvern european capabil să acţioneze cu mai puţine reglementări”. Totuşi, el a negat că acest lucru ar însemna crearea unui superstat.

Acesta a făcut apel la crearea unei “alianţe” între autorităţile din marile oraşe europene şi Bruxelles pentru a evita puterea guvernelor naţionale, adăugând că această putere nu poate rezolva problemele din cauza obsesiei guvernelor respective pentru suveranitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor