Juncker propune din nou crearea unei armate europene

Uniunea Europeană pare să se îndrepte cu paşi tot mai repezi spre crearea unei armate UE. Ideea a fost promovată tot mai intens de preşedintele Comisiei Europene, dar nu dispune de suportul tuturor politicienilor. Nigel Farage, fostul lider UKIP, consideră că această mişcare ar putea fi periculoasă.
Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.09.2016

În cardul discursului ţinut ieri la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut crearea unei agenţii militare a Uniunii Europene necesară după formarea unei armate controlate de UE.

Ideea formării unei armate europene a mai fost vehiculată de Juncker, deşi este neclar dacă acest proiect înseamnă sârşitul NATO, sau dacă noua entitate va funcţiona în cadrul Alianţei.

Juncker a susţinut că o forţă militară comună a Uniunii Europene “ar trebui să fie o completare la NATO”, adăugând că lipsa unei “structuri permanente” generează o risipă de bani pe misiuni duplicate. În ultimii 13 ani, UE a lansat aproximativ 30 de operaţiuni civile şi militare pe baza Politicii Comune pentru Securitate şi Apărare, dintre care 16 încă sunt în derulare.

Ele au inclus operaţiuni militare pentru antipiraterie în Somalia sau Operaţiunea Sophia, lansată în 2015, împotriva traficanţilor de imigranţi în Marea Mediterană. Juncker a adăugat că lipsa unei cooperări în privinţa resurselor militare costă ţările UE miliarde de euro.

Fostul lider al partidului britanic UKIP, Nigel Farage, s-a aflat în sală în acel moment şi a reacţionat puternic la propunere. Înaintea votului britanic privind Brexitul, Farage a avertizat în privinţa planurilor UE de a avansa ideea formării unei armate europene – o idee care a fost prezentată în 2011.

Farage a declarat: “Într-adevăr, a fost reţeta obişnuită pentru o Europa mai mare şi, în acest caz particular, o Europa mai militarizată. O armată europeană, o apărare comună şi oamenii deja spun: ‘Ei bine, americanii nu vor mai fi aici şi va trebui să rămânem singuri cu propria noastră structură militară’”.

“Nu stiu nimic despre un proiect al păcii. Aş crede că [formarea unei armate UE] este probabil o mişcare foarte periculoasă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor