UE va propune ca ucrainenii să călătorească fără vize, în ciuda votului olandez
alte articole
Comisia Europeană va propune în această lună ca ucrainenilor să li se acorde dreptul de a călători pe teritoriul blocului fără vize, în ciuda unui referendum în care olandezii au votat împotriva acordului de asociere UE-Ucraina, a declarat o sursă de vârf a UE.
Preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, i-a promis preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko în luna martie că propunerea privind ridicarea vizelor pentru ucraineni va fi prezentată în luna aprilie, oferind acestora cel mai tangibil beneficiu al consolidării legăturilor din Kiev şi Bruxelles în contextul în care acordul de comerţ liber încă nu se aplică pentru economia ucraineană.
“S-ar părea că ignorăm alegătorii olandezi, dar trebuie să ne respectăm cuvântul dat Ucrainei, care a respectat condiţiile impuse”, a susţinut sursa.
Propunerea trebuie să fie aprobată de o majoritate calificată a statelor membre UE şi de Parlamentul European pentru a putea intra în vigoare.
Potrivit sursei, Comisia Europeană va include o anumită formă de protecţie ce va permite ţărilor UE să reinstaureze temporar vizele în cazul în care are loc o creştere a valului de imigranţi ucraineni.
Ucraina are o populaţie de aproximativ 45 milioane de locuitori. Anexarea în martie 2014 de către Rusia a peninsulei Crimeea şi războiul separatist izbucnit în aprilie 2014 în estul Ucrainei nu au dus până acum la aflux de imigranţi ucraineni, au notat oficiali UE.
Săptămâna trecută, într-un referendum cerut de eurosceptici şi care nu are un caracter obligatoriu, olandezii au votat cu 61% în vederea respingerii acordului de asociere Ucraina - UE în sectorul politic, al securităţii şi comercial.
Mai puţin de o treime din electoratul olandez s-a prezentat la vot, dar numărul alegătorilor a depăşit pragul minim de 30% necesar ca rezultatul să fie valid.
Premierul olandez Mark Rutte a susţinut că guvernul nu poate merge mai departe cu ratificarea acordului aprobat de celelalte 27 de state UE şi care a intrat în vigoare temporar. Comisia Europeană a declarat că depinde de liderii olandezi să reflecteze asupra referendumului şi să sugereze o cale pentru a se merge mai departe.
Ucraina nu este singura ţară ce aşteaptă cu nerăbdare să i se ridice regimul de vize pentru a putea călători pe teritoriul blocului european. Liderii UE au promis că vor accelera ridicarea vizelor şi pentru cetăţenii turci, una dintre prevederile unui acord încheiat între Ankara şi Bruxelles pentru soluţionarea crizei refugiaţilor. În plus, Comisia Europeană lucrează, de asemenea, asupra unei propuneri politice sensibile în vederea extinderii ridicării regimului de vize în cazul Kosovo.