Violenţele continuă în Siria, SUA nu înţelege scopul vizitei lui Lavrov la Damasc

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)
Epoch Times România
08.02.2012

Violenţele continuă în Siria împotriva protestatarilor, după vizita ministrului rus de externe, despre care SUA au spus că nu îi înţeleg scopul, reatează BBC.

Opoziţia siriană a respins asigurările date de preşedintele Bashar al-Assad, care subliniase că este gata să oprească violenţele ce însângerează ţara.

Assad i-a spus la Damasc ministrului rus de externe Serghei Lavrov că este pregătit să coopereze cu planurile pentru stabilitate.

Forţele siriene continuă însă să atace oraşul Homs, iar opoziţia spune că mai mult de 40 de persoane au murit marţi noapte.

Corespondentul BBC din Beirut a declarat că aceste cifre trebuie însă tratate cu precauţie, ele părând să includă şi moartea a 18 bebeluşi născuţi prematur, care au murit în spital în urma unei pene de electricitate ce a lăsat incubatoarele fără alimentare.

Trei familii din Homs au fost ucise de militanţi proguvernamentali care au intrat în casele lor şi i-au măcelărit, mai spune opoziţia.

SUA au declarat că nu înţeleg care a fost exact scopul vizitei lui Lavrov la Damasc. În urma discuţiilor de marţi, Lavrov a cerut un dialog între guvernul sirian şi opoziţie.

"Avem toate motivele să credem că semnalul pe care l-am transmis aici a fost auzit", a spus Lavrov. "Preşedintele Assad ne-a asigurat că este angajat în vederea opririi violenţei, indiferent de sursa din care vine ea", a adăugat ministrul.

"Rusia trebuie să realizeze că a paria pe Assad este reţeta pentru eşec, nu numai pentru interesele Rusiei în Siria, ci şi pentru stabilitatea regiunii şi viitorul Siriei", a replicat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Lavrov a cerut o soluţie bazată pe iniţiativa Ligii Arabe din noiembrie, dar nu a oferit niciun indiciu că Rusia susţine un apel mai recent al Ligii pentru demisia lui Assad.

Agenţia oficială siriană SANA l-a citat ulterior pe Assad, care a spus că "salută orice eforturi pentru soluţionarea crizei".

Însă liderii opoziţiei au subliniat că, în condiţiile în care vărsarea de sânge continuă, este prea târziu ca Assad să ofere compromisuri. "Este imposibil ca Assad să guverneze după bombardarea propriilor sale oraşe", a declarat liderul opoziţiei Kamal al-Labwani, aflat în exil.

"El face să escaladeze folosirea forţei militare fie pentru a arunca Siria în haos, fie pentru a-şi îmbunătăţi poziţia de negociere, a adăugat el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că Statele Unite nu sunt sigure care a fost obiectivul vizitei lui Lavrov la Damasc. "Rusia trebuie să îşi dea seama că a paria totul pe Assad este o reţetă a eşecului, nu numai pentru interesele Rusiei în Siria, ci şi pentru stabilitatea regiunii şi pentru viitorul Siriei", a adăugat el.

Săptămâna trecută, Rusia şi China au blocat o rezoluţie ONU care susţinea un nou plan al Ligii Arabe pentru Siria. Planul implica o predare a puterii de către Assad unui adjunct, care ar supraveghea tranziţia puterii.

Moscova a afirmat că proiectul ar duce la o schimbare forţată de regim în Siria.

De atunci, izolarea Siriei s-a accentuat.

Marţi, statele arabe din Golf au anunţat că vor expulza ambasadorii sirieni şi că îşi vor rechema trimişii la Damasc.

Luni, Statele Unite au închis ambasada în Siria, iar mai multe ţări europene şi-au rechemat ambasadorii.

La Homs, sute de persoane au murit în ultimele zile de asalt. Cel puţin 95 de persoane au fost ucise numai luni, iar alte 15 marţi, au declarat activişti.

Guvernul insistă că se confruntă cu grupări teroriste în oraş şi că îşi va continua operaţiunile până la reinstaurarea ordinii.

Cotinuarea violenţelor faţă de protestatari a fost anunţată şi în alte zone din Siria.

Activiştii spun că tancuri au bombardat marţi oraşul Zabadani, situat la circa 30 de kilometri nord-vest de Damasc.

De asemenea, martori au vorbit de ciocniri între guvern şi rebeli la Hama, un alt centru al protestelor.

Informaţiile nu pot fi verificate din surse independente, deoarece accesul jurnaliştilor străini în Siria este restricţionat.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi activiştii spun că peste 7.000 de persoane au fost ucise de forţele de securitate siriene de la începerea revoltelor, în martie.

ONU a renunţat să mai furnizeze estimări ale bilanţului victimelor din Siria în ianuarie, după ce a depăşit 5.400 de morţi.

Guvernul afirmă că cel puţin 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor