Negociatori talibani şi americani se întâlnesc în Qatar

Negociatorii afgano-talibani s-au întâlnit cu oficialii americani în Qatar pentru discuţii care vizează consolidarea încrederii între cele două părţi
Epoch Times România
30.01.2012

Negociatorii afgano-talibani s-au întâlnit cu oficialii americani în Qatar pentru o serie de discuţii care vizează consolidarea încrederii între cele două părţi înainte de viitoarele negocieri de pace.

Maulavi Qalamuddin, care a condus odată poliţia religioasă a grupului, a declarat duminică că delegaţia include mai mulţi foşti oficiali, precum şi un fost secretar al liderului taliban Omar Mullah.

Qalamuddin a relatat că discuţiile includ şi o posibilă eliberare a prizonierilor talibani de la centrul de detenţie al armatei americane de la Guantanamo Bay, Cuba. El a adăugat că delegaţia din Pakistan în Qatar, fiind un posibil semn că Islamabadul ar putea sprijini procesul de pace.

Oficialii pakistanezi au refuzat să comenteze cu privire la rolul ţării în contactele dintre talibani şi Statele Unite ale Americii. Dar un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (Abdul Băşit) a reiterat că Islamabadul va continua să aducă contribuţii pentru promovarea păcii şi stabilităţii în Afganistan.

Tot duminică, Pakistanul a declarat că ministrul de externe Hina Rabbani Khar se va deplasa miercuri în Afganistan pentru a discuta despre războiul împotriva terorii şi eforturile de reconciliere politică, menite să pună capăt conflictului armat ce durează de 10 ani.

Este de aşteptat ca Khar să se întâlnească cu omologul său pakistanez Zalmai Rassoul şi să facă o "vizită de curtoazie" preşedintelui Hamid Karzai.

Eforturile în scopul promovării păcii şi reconcilierii au suferit recent eşecuri majore.

În septembrie anul trecut, principalul negociator de pace şi fostul preşedinte al Afganistanului, Burhanuddin Rabbani, a fost ucis în locuinţa sa din Kabul de un atentator sinucigaş care s-a dat drept un trimis taliban. Oficialii afgani au afirmat că atacul a fost planificat în Pakistan şi efectuat de un cetăţean pakistanez. Islamabadul a negat orice implicare în atentat.

În noiembrie, uciderea a 24 de soldaţi pakistanezi într-un atac aerian american transfrontalier în apropiere de graniţa cu Afganistanul, a dat încă o lovitură eforturilor de reconciliere din Afganistan.

În urma raidului, Pakistanul şi-a suspendat cooperarea cu forţele SUA şi NATO, ceea ce a dus la închiderea, pe teritoriul său, a liniilor de aprovizionare ale NATO în Afganistan şi la măsura din partea Statelor Unite de a evacua o bază aeriană din sud-vestul provinciei Baluchistan.

Islamabadul a declarat că restabilirea legăturilor este condiţionată de aprobarea parlamentului din Pakistan, care urmează să se întrunească la începutul lunii viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor