Noul lider din Coreea de Nord tratează cu răceală China

Kim Jong-un a mulţumit recent liderilor care şi-au exprimat condoleanţe cu privire la moartea tatălui său, excepţie făcând conducerea Chinei
Sophia Fang
03.02.2012

Noul lider al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a mulţumit recent liderilor de pe o lungă listă de ţări care şi-au exprimat condoleanţele cu privire la moartea tatălui său, dar lista nu includea China. Acest lucru a iscat discuţii aprinse.

Agenţia de ştiri a Coreei de Sud, Yonhap, a citat un raport al Televiziunii Central State din Coreea de Nord de pe 28 ianuarie, conform căruia noul lor lider a trimis scrisori către mai multe zeci de ţări, inclusiv Rusia şi Cuba, mulţumindu-le pentru condoleanţe. Kim şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a îmbunătăţi relaţiile cu aceste ţări. Ciudat este că lista nu includea China.

Pheonix TV a regimului chinez a raportat că "probabil, Coreea de Nord va trimite o scrisoare privată prin ambasadorul său de la Beijing, sau poate are alte aranjamente".

Controlul chinez

Wen Zhao, un comentator politic care îşi are reşedinţa în Statele Unite, nu este de acord cu explicaţia Phoenix TV. "Chiar dacă Kim Jong-un are o serie de aranjamente private sau speciale cu Beijingul, el nu ar fi exclus Beijingul de pe listă. El a ignorat în mod deliberat China. Având în vedere că membrii Comitetului Permanent ai Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) s-au dus cu toţii la Ambasada Coreei de Nord pentru a-şi exprima condoleanţele, [comportamentul lui Kim Jong-un] este foarte nepoliticos, putând fi interpretat chiar ca ofensator de unii oameni", a declarat Wen pentru The Epoch Times.

Wen a spus că Phoenix TV încearcă să găsească o scuză pentru a justifica acţiunea lui Kim şi că autorităţile chineze negociază deja cu Coreea de Nord.

Relaţia dintre Beijing şi Phenian nu este la fel de bună pe cât ar putea crede unii oameni, a spus Wen. Unele surse susţin că, în timpul crizei nucleare nord-coreene din 1990, liderul Kim Jong-il s-a simţit trădat pentru că Beijingul nu a sprijini Phenianul.

Regimul chinez a controlat şi discuţiile sixpartite, împiedicând astfel Coreea de Nord să comunice direct cu Statele Unite, iar Kim Jong-il nu a fost mulţumit de această situaţie.

"Conform lui Bruce Klingner, fost membru al unui grup de experţi americani şi ofiţer senior de informaţii, discuţiile sixpartite urmau să fie reluate chiar înainte de moartea lui Kim Jong-il, iar relaţia dintre Coreea de Nord şi Statele Unite ar fi putut avansa", a afirmat Wen.

Balanţa de putere

Unii experţi au declarat că Beijingul a jucat cartea Coreei de Nord pentru a provoca Statele Unite ale Americii.

Potrivit comentatorului politic He Qinglian, Coreea de Nord rămâne un instrument important pentru Beijing în menţinerea echilibrului de putere în Asia de Nord-Est. "Cu siguranţă că Beijingul nu ar dori să aibă loc o schimbare în Coreea de Nord", a afirmat ea într-un articol recent.

Tokyo Shimbun a declarat pe 30 ianuarie că China a decis să furnizeze Coreei de Nord 500.000 de tone de alimente şi 250.000 de tone de petrol brut, imediat după moartea lui Kim.

AFP a citat ziarul japonez ca spunând că China a luat decizia de a "stabiliza" noul regim al lui Kim Jong-un.

Potrivit Asahi Shimbun din Japonia, Beijingul a susţinut că ar putea trimite trupe PLA în Phenian în două ore, dacă Coreea de Nord ar avea probleme.

Cu toate acestea, într-o evoluţie recentă surprinzătoare, Associated Press a anunţat pe 16 ianuarie că îşi deschide o sucursală în Coreea de Nord.

"Acest lucru înseamnă că Statele Unite şi Coreea de Nord îşi vor deschide un canal de comunicare, iar cele două ţări pot stabili treptat un contact direct şi nu prin intermediul Chinei", a comentat Zhao Wen.

Oriental Daily din Hong Kong a relatat pe 18 ianuarie că este posibil ca relaţia dintre Statele Unite şi Coreea de Nord să se schimbe dramatic în câţiva ani şi că există chiar posibilitatea stabilirii unor relaţii diplomatice în viitorul apropiat. Dacă asta se va întâmpla, Beijingul va fi izolat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor