Parlamentar ucrainean acuză un fost consilier al lui Trump că a primit bani de la un partid pro-rus

Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei preşedintelui american Donald Trump, a fost acuzat că a ascuns bani primiţi în Ucraina de la un partid politic pro-Rusia. Purtătorul de cuvânt al lui Manafort neagă acuzaţiile.
Paul Manafort (st), fost preşedinte al campaniei preşedintelui american Donald Trump (dr).
Paul Manafort (st), fost preşedinte al campaniei preşedintelui american Donald Trump (dr). (Captură Foto)

Serghei Leşcenko, membru al Parlamentului Ucrainei, l-a acuzat pe Manafort că a ascuns suma de 750.000 de dolari (694.000 de euro) efectuată de Partidul Regiunilor, care l-a susţinut pe fostul preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.

Manafort, care a fost preşedinte de campanie al lui Trump în perioada martie-august 2016, a lucrat anterior pentru Ianukovici în funcţia de consilier pentru relaţii publice, precum şi pentru Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, în perioada 2007-2012.

Leşcenko, membru al partidului actualului preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, a publicat o factură din 2009 care aparent a fost semnată de Manafort. Factura a fost pentru 501 calculatoare de la o companie numită Davis Manafort.

Acuzaţii “nefondate”

Dar Leşcenko a afirmat că factura a furnizat o acoperire pentru “servicii de consultanţă politică”, adăugând: “Bineînţeles că acelea sunt plăţi ilegale”. El a notat că banii provin dintr-un cont deschis în Kârgâzstan de o companie offshore din Belize.

Data plăţii, 14 octombrie 2009, se potriveşte cu o intrare în aşa numitele Poliţe Negre, registrele contabile de mână ale Partidului Regiunilor, conform lui Leşcenko. El a adăugat că numele lui Manafort apare în acele registre lângă intrarea respectivă, lucru care indică faptul că a primit fonduri din partea partidului.

Purtătorul de cuvânt al lui Manafort a declarat ziarului New York Times că acuzaţiile sunt nefondate.

Biroul Naţional pentru Anticorupţie al Ucrainei a declarat că nu va analiza rapoartele, în condiţiile în care Manafort nu este cetăţean ucrainean.

Investigaţia continuă

Ziarul New York Times a susţinut la începutul acestui an că agenţiile americane de securitate au interceptat convorbiri telefonice între Manafort şi oficiali ai serviciilor de informaţii ruse în timpul campaniei prezidenţiale americane.

Iar la începutul acestei săptămâni, directorul FBI, James Comey, a confirmat că agenţia sa investighează legăturile dintre membri ai campaniei lui Trump şi oficiali ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe