Judecătorul Danileţ anunţă primul manual de educaţie juridică pentru liceeni

Scris într-un limbaj simplu, pe înţelesul tuturor, primul manual de educaţie juridică adresat liceenilor este disponbil gratuit, online.
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)
Loredana Diacu
22.02.2016

Judecătorul Cristi Danileţ a lansat primul manual complet de educaţie juridică din România, intitulat "Educaţie juridică pentru liceeni."

"Am bucuria să vă prezint primul manual complet de educaţie juridică din România, intitulat „Educaţia juridică pentru liceeni. Ghid practic despre drepturi şi justiţie”, al cărui autor sunt.", scrie membrul CSM pe blogul său.

Potrivit judecătorului, manualul său, deşi se adresează în special adolescenţilor, poate fi citit şi de cei care se apropie de vârsta de 14 ani şi se poate dovedi util şi pentru mulţi adulţi.

"Manualul este scris într-un limbaj uzual, pe înţelesul tuturor. El redă dispoziţii legale incidente pentru copii în viaţa de zi cu zi, cuprinde exemple practice din cauze civile şi penale cu minori soluţionate de instanţele din România, atenţionează asupra unor date statistice îngrijorătoare. Manualul va ajuta minorii sub trei aspecte: (1) să îşi însuşească nişte cunoştinţe juridice primare necesare în activităţile lor cotidiene, fără a-i transforma în studenţi la drept; (2) să dobândească anumite deprinderi practice pentru a-şi valorifica drepturile şi respecta obligaţiile; (3) să adopte o atitudine civică în legătură cu respectarea legilor şi autorităţilor, implicarea lor în viaţa comunităţii, apărarea altor membri ai societăţii.

Dincolo de aspectele juridice, în cele 80 de pagini structurate în 15 capitole, manualul face apel la cunoştinte care ţin de educaţia civică, cea sexuală, cea religioasă, cea pentru sănătate şi chiar cuprinde elemente necesare pentru orientarea în carieră. Citindu-l, copiii vor afla: care sunt puterile publice ale statului şi ce funcţionalităţi au, care sunt drepturile lor şi care sunt organismele care le apără, cum se identifica ei ca persoane, care sunt relaţiile lor cu părinţii, ce drepturi au in calitate de consumatori sau ca angajaţi în câmpul muncii, care sunt aspectele vieţii sexuale ce îi pot proteja de consecinţe fizice sau juridice nedorite, care sunt principalele dispoziţii din Regulamentul şcolar, în ce condiţii pot călători în siguranţă, ce proprietăţi pot avea şi cum le pot gestiona, cum pot utiliza mijloacele de comunicare moderne fără teama de a încălca legea sau a fi abuzaţi, cum se pot implica în viaţă şi acţiuni civice, care sunt organele legii şi cum se desfăşoară un proces judiciar,

Manualul a fost realizat în cadrul proiectului „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţenească în şcoli” implementat de CRPE şi LiderJust, proiect pe care l-am conceput împreună cu Cristian Ghinea şi Bianca Toma. Beneficiază de editare şi o grafică deosebită realizată de argomedia.ro din Iaşi – mulţumesc lui Vlad Tăuşance şi Ioan Dan Niculescu pentru implicare dezintereastă. Manualul va fi printat în 1.000 de exemplare şi distribuit elevilor din Bucureşti. Dar el este disponibil şi online, putând fi descărcat gratuit de AICI.", scrie Danileţ.

Cei interesaţi de discuţii pe teme de educaţie juridică sunt aşteptaţi în grupul de pe Facebook EDUCAŢIE JURIDICĂ, mai adaugă judecătorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor