Danileţ: Rata de recidivă a sărit undeva la 70%. Cifrele nu sunt publice, dar vă spun că este absolut îngrozitor

România - ţara unde rata de recidivă a sărit undeva la 70% - are o mare problemă cu eliberările condiţionate, cazurile fiind tratate uneori în mod formal, fără ca judecătorii să îşi asume o anumită responsabilitate socială, a tras un semnal de alarmă judecătorul Cristi Danileţ.
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Andrei Pricopie
03.02.2016

Într-un interviu acordat Ziare.com, judecătorul CSM Cristi Danileţ a vorbit despre problema acordării eliberărilor condiţionate. De multe ori, deţinuţii care au fost eliberaţi în grabă nu se integrează în societate şi se întorc rapid înapoi. În mod clar lucrurile nu merg în direcţia potrivită, ţinând cont de rata de recidivă uriaşă din ţara noastră.

"Astăzi, în România, eliberările condiţionate se acordă mult prea uşor. Uneori devin o formalitate. Cei din penitenciar, care sunt supraîncărcaţi, vor să scape de persoanele care ajung la fracţia minimă prevăzută de lege şi atunci fac propunere rapidă către judecător. Aşa s-a ajuns la situaţii inacceptabile, în care criminali sunt eliberaţi condiţionat şi comit infracţiuni imediat după.

Sau alte persoane condamnate pentru infracţiuni de drept comun sunt eliberate şi se întorc înapoi, după ce au comis furturi mărunte. Rata de recidivă în România a sărit undeva la 70%. Cifrele nu sunt publice, dar vă spun că este absolut îngrozitor. Oamenii trimişi afară nu au posibilitatea să se integreze în societate şi se întorc înapoi. 70% este enorm!", a declarat Cristi Danileţ.

Sunt multe cazuri de recidivişti puşi în libertate mult prea uşor de către instanţe. Judecătorul susţine că există cazuri de eliberare condiţionată care sunt tratate, uneori, în mod formal, fără ca judecătorii să îşi asume o anumită responsabilitate socială. "Cui dăm drumul din penitenciar? În ce condiţii? Ce certitudine am eu că cel eliberat nu va mai comite infracţiuni?"

"Şi vă mai spun un lucru, după noul Cod intrat în vigoare în februarie 2014, Serviciul de Probaţiune trebuie să ia în supraveghere aceste persoane. Or, în acest moment nu este posibil, iar acum o lună s-a declanşat şi un protest, pentru că nu au oameni! Trebuia să se angajeze sute de oameni la serviciile de probaţiune, or asta nu s-a întâmplat.

Niciun ministru nu s-a ocupat de asta. Studiile de impact făcute în timpul fostului ministru Cătălin Predoiu arătau că e nevoie de 1.000 de angajaţi la acest serviciu, or ei sunt câţiva în fiecare judeţ. Noul ministru Raluca Prună s-a arătat, de curând, interesată de problemele de la Direcţia Naţională de Probaţiune. În concluzie, avem o problemă mare de tot cu eliberările condiţionate în România", a mai precizat Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor