Judecătorii vizaţi în „Laundromat”-ul rusesc au fost scoşi de sub învinuire. Unii cer repunerea în funcţie

(Captură Foto)
Tatiana Chiriac
26.10.2020

Cinci judecători vizaţi în dosarul „Laundromat” şi scoşi de sub învinuire solicită să fie repuşi în funcţiile pe care le-au deţinut până în 2016 şi să le fie achitat salariul pentru perioada în care au fost suspendaţi din funcţia de judecători.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia a patru dintre cele cinci cereri ale judecătorilor, care urmează a fi examinate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul şedinţei din 27 octombrie.

Judecătorii cer reîncadrarea în funcţie după ce la 30 septembrie 2020 procurorii anticorupţie au emis ordonanţe prin care s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală a 13 judecători vizaţi în dosarul „Laundromat”, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracţiunii.

Deşi mulţi internauţi au criticat dur decizia procurorilor sugerând că Veaceslav Platon şi-a ajutat complicii să fie îndreptăţiţi, Victor Orîndaş unul din judecătorii vizaţi, dar care a reuşit să plece în SUA şi să evite arestul preventiv a scris pe contul său de Facebook că în sfârşit s-a făcut dreptate pentru judecătorii împotriva cărora, încă în 2016 regimul oligarhic, le-a adus falsa învinuire de complicitate la spălarea banilor.

În opinia acestuia, de fapt ar fi fost urmărită distragerea atenţiei publicului de la furtul miliardelor din rezerva naţională a R. Moldova şi ascunderea informaţiei despre adevăraţii autori şi beneficiari ai transferurilor băneşti din Rusia, întrucât ordonanţele emise de judecătorii puşi sub învinuire nu au fost contestate de nimeni fiind definitive, respectiv judecătorii nu pot fi pedepsiţi pentru emiterea unor hotărâri legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor