Judecătorii din Bucureşti se pregătesc de "forme de protest dintre cele mai ferme" dacă statul se atinge de condiţiile lor de pensionare

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti a anunţat că are de gând să „adopte forme de protest dintre cele mai ferme” ca urmare a intenţiilor Guvernului de a schimba legile legate de pensiile speciale, relatează Aktual24.ro.

„În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti adoptă punctul de vedere formulat în cadrul şedinţei, sens în care îşi exprima în mod ferm dezacordul faţă de orice intenţie de modificare a statului profesiei, relativ la iminenta schimbare arbitrară şi nejustificată a condiţiilor legale de acordare a pensiei de serviciu, modificare ce nu a fost supusă unui proces transparent de consultare instituţională şi care este de natură a periclita grav independenţa şi statutul constituţional al judecătorilor.

În unanimitate, Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti a hotărât ca, în funcţie de parcursul procesului legislativ, să adopte forme de protest dintre cele mai ferme, ca reacţie faţă de nesocotirea statutului judecătorului, a efectelor grave pe care măsurile vizate le vor produce asupra sistemului judiciar, pe fondul lipsei totale de preocupare pentru rezolvarea problemelor reale din justiţie”, se anunţă într-un comunicat de presă.

Judecătorii bucureşteni nu sunt singurii nemulţumiţi de proiectul de lege al coaliţiei privind eliminarea pensiilor speciale. Tot astăzi, Adunarea Generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Constanţa a emis, în unanimitate, un punct de vedere nefavorabil propunerii de modificare a Statutului magistraţilor prin care se introduce, până în 2035, limita de vârstă de 60 de ani pentru pensionare, se arată într-un comunicat al CA Constanţa. În prezent, magistraţii se pot pensiona doar dacă au vechimea de 25 de ani în profesie, relatează G4Media.

Anunţul vine în condiţiile în care premierul Nicolae Ciucă a anunţat că proiectul de lege al coaliţiei privind eliminarea pensiilor speciale prevede că „pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii”.

De asemenea proiectul introduce condiţia de vârstă, pe lângă vechimea în profesie de minim 25 de ani, pentru pensionarea magistraţilor, etapizat, astfel încât în 2024, aceştia să iasă la pensie doar dacă au împlinit 50 de ani, iar în 2035, doar dacă au împlinit 60 de ani.

Baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12, ci va creşte treptat la 300 luni (adică 25 de ani);

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne