Judecătoria Călăraşi - cu uşile larg deschise
alte articole
Cu ocazia celebrării Zilei Europene a Justiţiei Civile, la 25 octombrie, Judecătoria Călăraşi şi-a deschis larg uşile pentru toţi doritorii. Conform programului prestabilit de către judecătorul Dorina Croitor, aprobat de către preşedintele Judecătoriei Călăraşi, Grigore Daşchevici, începând cu orele 10.00, sediul instanţei a fost vizitat de mai multe persoane, elevi ai liceului ”M. Sadoveanu”, studenţi ai Colegiului Pedagogic ”Alexandru cel Bun, studenţi de la Universitate şi avocaţi.
După ce au fost conduşi prin: secţia evidenţă şi documentare procesuală, birourile instanţei şi sălile de şedinţă, vizitatorii impresionaţi de cele văzute au făcut şi propuneri constructive în vederea îmbunătăţirii calităţii serviciilor acordate justiţiabililor.
Vaniutchina Svetlana, profesoară de istorie şi educaţie civică a Liceului ”M. Sadoveanu”, a relatat că elevii claselor mari, în cadrul obiectului de educaţie civică, studiază modulul ”Legea în apărarea dreptului cetăţeanului”. În calitate de pedagog, constată că procesul de educaţie este mai eficient atunci când teoria este îmbinată cu practica. În acest context, vizita efectuată împreună cu elevii claselor mari, în cadrul uşilor deschise la Judecătoria Călăraşi, îi va ajuta în vederea alegerii profesionale cât şi să perceapă real manifestarea reformei în justiţie, de care se vorbeşte mult în sursele mass-media, dar care par a fi greu de înţeles şi departe de cetăţeanul simplu.
”Este evident că sălile, birourile proaspăt reparate, implementarea tehnologiilor informaţionale performante de gestionare a dosarelor şi de înregistrare audio a şedinţelor de judecată formează un mediu corect, plăcut, respectuos şi servesc nu doar celor care activează în cadrul instanţei, dar şi justiţiabilului, iar acest fapt ne bucură”, a concluzionat Vaniutchina Svetlana.
Balan Adriana, studentă în anul II a Colegiului Pedagogic ”Alexandru cel Bun” din oraşul Călăraşi, a calificat întâlnirea ca fiind una utilă, interesantă, şi consideră că, urmează a fi organizată în fiecare an, deoarece acordă oamenilor posibilitatea de a se informa şi familiariza cu drepturile lor elementare, căci informaţia primită este accesibilă şi folositoare.
Rotaru Maria, studentă a anului IV a Colegiului Pedagogic ”Alexandru cel Bun” din oraşul Călăraşi, după ce a făcut cunoştinţă cu utilajul special instalat în camera de audiere a minorilor, a remarcat că microfonul şi căştile mari şi vizibile instalate pentru psiholog, îl vor stresa pe copilul minor şi îl vor face să nu fie deschis, respectiv declaraţiile lui nu vor fi total oneste.
În aceeaşi ordine de idei, Strurza Nicolai, student al anului IV al Colegiului, a propus ca încăperea unde este audiat minorul să fie separată printr-un perete de sticlă după care, neobservaţi, alţi psihologi vor interpreta aspectele de mimică ale minorului intervievat.
Călmăţui Adela a menţionat că, deşi în cadrul procesului de învăţământ la Colegiu li s-a propus des să vină şi să cunoască sediul şi colaboratorii instanţei, nu au reuşit, de aceea este mulţumită că s-a organizat ziua uşilor deschise şi şi-a văzut dorinţa împlinită.
Avocatul Artene Sergiu a declarat pentru The Epoch Times România, că societatea are nevoie stridentă de îmbunătăţire a cunoştinţelor juridice, de aceea organizarea uşilor deschise la Judecătoria Călăraşi este mai mult ca binevenită în contextul ridicării nivelului juridic al cetăţeanului.
”Am observat că vizitatorilor le-a plăcut modul în care au fost ghidaţi de către şefa secţiei evidenţă şi documentare procesuală şi informaţi în drepturile elementare de acces la justiţie”, a mai spus Sergiu Artene.
În cadrul seminarului organizat începând cu orele 11.00, cetăţenilor li s-a explicat în mod accesibil competenţa instanţei de fond la examinarea cauzelor, procedura de examinare a dosarelor, modul de atac al hotărârilor judecătoreşti.
În fiecare an, pe 25 octombrie, se celebrează Ziua Europeană a Justiţiei Civile. Scopul alegerii acestei zile, fixate în comun de Consiliul Europei şi Comisia Europeană, este de a apropia justiţia de cetăţeni, îngăduind justiţiabililor de a-i înţelege mai bine mecanismele şi de a ameliora, dacă e cazul, accesul la justiţie.
Evenimentul în cauză este celebrat, împreună cu alte state membre ale Consiliului Europei, şi de Republica Moldova. Pentru cetăţeni, această zi reprezintă un prilej de a se familiariza cu sistemul justiţiei civile, lor fiindu-le oferită şi posibilitatea de a asista la procesele publice în instanţele de judecată.