Arestările abuzive continuă să fie practicate de judecătoriile moldoveneşti
alte articole
Arestările abuzive continuă să fie practicate în judecătoriile din Republica Moldova. Despre aceasta s-a discutat vineri, în cadrul seminarului internaţional organizat de Fundaţia "Soros-Moldova" cu ocazia prezentării raportului "Îmbunătăţirea respectării dreptului la libertatea şi siguranţa persoanei în Moldova".
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Anatolie Ţurcan, a accentuat că arestările suspicioase ale cetăţenilor, de asemenea condiţiile inumane a detenţie continuă să fie principala cauză din care Moldova pierde cazurile de la CEDO, împotriva Guvernului. "Cu toate că numărul cazurilor pierdute a scăzut, situaţia rămâne nesatisfăcătoare", a declarat Ţurcan. Din cercetarea, care a fost efectuată în perioada iulie - decembrie 2011 şi care a inclus toate judecătoriile, din toate nivelele, reiese că după numărul de mandate de arest emise, în fruntea clasamentului sunt judecătoriile orăşeneşti.
Cele mai multe mandate de arest au fost emise, respectiv, de judecătoriile Centru şi Botanica - 243 şi 138, menţionează InfoTag. Între judecătoriile raionale prima este judecătoria Străşeni cu 60 de mandate. Dacă judecătoriile din oraş emiteau mandatele în baza unui dosar penal, atunci, cele raionale, de cele mai multe ori, emiteau mandatele pentru arestarea preventivă în lipsa unui dosar penal. În raportul experţilor independenţi este accentuat că din 1.425 de mandate de arest, 83% erau prelungite de instanţele judecătoreşti.
În urma acestui raport putem concluziona faptul că judecătoriile moldoveneşti nu prea folosesc metodele alternative de limitarea libertăţii persoanelor care sunt suspectate de acţiuni ilegale.