Un grup de 25 de primari din Republica Moldova vor pleaca la Strasbourg

Un grup de 25 de primari din Republica Moldova pleacă la finele acestei luni la Strasbourg, pentru a participa la sesiunea de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei şi a sensibiliza instituţiile europene în problema adoptării Legii finanţelor publice locale.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
26.10.2013

Un grup de 25 de primari din Republica Moldova pleacă la finele acestei luni la Strasbourg, pentru a participa la sesiunea de toamnă a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei şi a sensibiliza instituţiile europene în problema adoptării Legii finanţelor publice locale. Vicepreşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), primarul satului Sărata Galbenă, r-n Hânceşti, Ştefan Vlas, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", că primarii au decis să suspende temporar acţiunile de protest în susţinerea adoptării Legii finanţelor publice locale, şi să utilizeze metodele diplomatice de dialog cu autorităţile şi instituţiile internaţionale pentru a-şi atinge scopurile.

"În condiţiile în care nu am găsit deocamdată susţinere în rândul autorităţilor RM, am decis să mergem la Strasbourg pentru a sensibiliza instituţiile europene în această chestiune. În acelaşi timp, vom informa oficialii europeni că autorităţile nu doresc intenţionat adoptarea şi implementarea legii pentru că se tem să piardă pârghiile de influenţă asupra autorităţilor locale. Cu regret, guvernaţii noştri nu vor să înţeleagă că în cazul în care nu va fi adoptată legea, atunci satele noastre vor deveni şi mai sărace, iar cetăţenii vor pleca în număr tot mai mare din ţară. Această lege este o salvare pentru comunităţile locale", consideră Ştefan Vlas.

Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, a menţionat că la Strasbourg primarii vor organiza un flashmob în susţinerea democraţiei locale din Moldova, şi vor discuta cu oficialii Consiliului Europei despre situaţia creată în legătură cu tergiversarea adoptării de către autorităţi a Legii finanţelor publice locale.

"Vom explica oficialilor europeni că această lege este extrem de necesară pentru dezvoltarea comunităţilor noastre locale. De fapt, adoptarea legii este şi o promisiune electorală făcută de autorităţi, pe care acum însă se eschivează s-o realizeze", a spus Furdui.

Primarul satului Crihana Veche, r-n Cahul, Rodica Cucereanu, şi-a exprimat speranţa că în urma discuţiilor cu oficialii europeni se va reuşi impulsionarea dialogului dintre autorităţile centrale şi cele locale din Moldova.

"Noi nu dorim să fim în confruntare cu nimeni, scopul nostru este să îmbunătăţim condiţiile de trai în satele noastre şi să avem acoperire financiară pentru acţiunile pe care dorim să le realizăm. În urma implementării acestei legi, banii vor fi repartizaţi, nu în funcţie de culoarea politică, ci în baza unor criterii clare, cum ar fi numărul populaţiei, suprafaţa satului şi baza fiscală a localităţii", a spus Rodica Cucereanu.

Primarul satului Capaclia, r-n Cantemir, Alexei Busuioc, a exprimat critici dure la adresa autorităţilor, menţionând că "responsabilitatea cea mai mare în faţa cetăţenilor o poartă primarii şi nu deputaţii care stau la Chişinău şi decid cui să repartizeze sacul cu bani în funcţie de culoarea politică".

"Autorităţile anunţă pentru data de 3 noiembrie o amplă acţiune în susţinerea integrării europene a RM. Deja se fac presiuni asupra primarilor pentru ca aceştia să trimită la Chişinău persoane care să participe la eveniment. De exemplu, dacă în sat sunt 3,5 mii de locuitori, atunci cel puţin 35 trebuie să fie prezenţi la Chişinău. Oamenii vor fi aduşi în capitală ca în anii '40, pentru "masovcă". Vor veni însă doar cei care speră să obţină anumite favoruri politice", a spus primarul.

Alexei Busuioc a menţionat că primarii sunt extrem de dezamăgiţi de acţiunile autorităţilor. "Nu-i vrem nici pe comunişti, dar nici pe aceştia care se află azi la guvernare. Vă spun sincer că suntem în căutarea unei o a treia forţe care să ne susţină şi să ne apere intersele", a spus primarul, precizând că face această declaraţie pe proprie răspundere.

Expertul CALM, Alexandru Osadci, a menţionat că adoptarea legii va permite distrugerea verticalei puterii, eradicarea corupţiei în domeniul finanţelor publice locale şi va contribui la îmbunătăţirea serviciilor publice în mediul rural şi a calităţii vieţii cetăţenilor. Expertul CALM, Ion Beschieru, consideră că neimplementarea Legii finanţelor locale, începând cu anul 2014, compromite definitiv realizarea Strategiei naţionale de descentralizare, care nu mai poate fi adusă pe linia de plutire.

"Donatorii internaţionali sunt foarte supăraţi că prin tergiversarea implementării legii, se pune sub semnul întrebării realizarea unei Strategii pentru a cărei elaborare au cheltuit milioane de euro", a spus expertul.

Precizăm că proiectul de lege privind finanţele publice locale a fost votat în două lecturi şi urmează să fie supus votului a treia oară pentru a intra în vigoare. Documentul prevede extinderea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale. Astfel, 75% din banii acumulaţi din impozitarea persoanelor fizice urmează să rămână în bugetul satelor şi comunelor. Regula este, însă, alta pentru raioane şi municipii. Acestea vor putea administra doar 25 şi, respectiv, 45% din veniturile acumulate din impozitele cetăţenilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor