Judecător ucrainean, căutat de justiţia de la Kiev pentru luare de mită, ar fi fost răpit din centrul Chişinăului

Justiţie
Justiţie (cna.md)
Tatiana Chiriac
04.04.2021

Judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus - care în anul 2016 a fugit de justiţia de la Kiev după ce a fost prins cu o mită de 150 de mii de dolari ascunşi în borcane şi s-a ascuns în Republica Moldova - ar fi fost răpit, sâmbătă, din curtea unui bloc din Sectorul Centru al municipiului Chişinău.

Într-o intervenţie video pe pagina de Facebook, avocatul judecătorului, Iulian Bălan susţine că Ceaus Nicolae a fost „răpit de un grup înarmat de persoane şi dus într-o direcţie necunoscută”.

În astfel de situaţii apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja, a notat avocatul, menţionând că cererea de azil politic a judecătorului ucrainean încă se examinează de către instanţele judecătoreşti ale R. Moldova.

Iulian Bălan a îndemnat oamenii, care ştiu informaţii despre locul aflării clientului său, să se adreseze organelor de drept.

Poliţia a confirmat răpirea unui cetăţean străin de către trei persoane şi a iniţiat un dosar penal, scrie presa de la Chişinău, însă identitatea persoanei răpite nu a fost divulgată.

În anul 2016, Nicolae Ceaus ar fi extorcat mită în valoare de 150.000 de dolari în cadrul unei cauze penale pentru trafic de droguri, pe care i-ar fi ascuns în borcane, îngropându-le în propria curte.

Procurorii ucraineni nu l-au putut reţine pentru că avea imunitate, ce putea fi retrasă doar cu acordul Radei Supreme. Între timp, magistratul a reuşit să fugă în Crimeea, iar din 2017 s-a aflat în R. Moldova. În 2017, magistratul a solicitat autorităţilor de la Chişinău să îi acorde statut de refugiat politic, însă a primit refuz în martie anul curent.

În iulie 2019, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu premierul de la acea vreme al R. Moldova, Maia Sandu, despre extrădarea lui Ceaus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor