Judecător de la Curtea Supremă din NY ordonă ca Trump şi directorii executivi să plătească peste 350 de milioane USD

Fostul preşedinte Donald Trump (c) şi avocaţii săi, Christopher Kise (st) şi Alina Habba, participă la pledoariile finale în procesul civil de fraudă al Trump Organization la Curtea Supremă a statului New York, în New York City, la 11 ianuarie 2024. (Seth Wenig-Pool/Getty Images)
Catherine Yang
19.02.2024

Judecătorul Arthur Engoron, de la Curtea Supremă din New York, a emis o hotărâre vineri, 16 februarie, prin care a dispus ca fostul preşedinte Donald Trump şi directorii Trump Organization să plătească despăgubiri de 355 de milioane de dolari şi i-a interzis fostului preşedinte să facă afaceri în acest stat timp de trei ani.

Totodată, Hotărârea a invlidat un ordin anterior de anulare a certificatelor de afaceri ale Trump Organization, care fusese criticat pe scară largă ca fiind o "lovitură de moarte corporativă".

"După cum se detaliază în prezenta, această instanţă îi consideră acum pe inculpaţi responsabili, menţine numirea unui observator independent, dispune instalarea unui director independent de aplicare şi limitează dreptul inculpaţilor de a desfăşura afaceri în New York pentru câţiva ani. Această Curte consideră că este posibil ca inculpaţii să îşi continue căile frauduloase, dacă Curtea nu acordă măsuri asiguratorii semnificative", a scris judecătorul.

Procurorul general al statului New York, Letiţia James, a intentat procesul împotriva preşedintelui Donald Trump şi a Organizaţiei Trump în septembrie 2022, iar procesul a început pe 2 octombrie 2023.

Judecătorul a acordat cea mai mare parte din ce a cerut procurorul general legat de măsurile asiguratorii, dar, într-o abatere majoră de la măsurile recomandate, nu i-a interzis permanent preşedintelui Trump să facă afaceri în New York.

Directorii Trump Organization sunt obligaţi să plătească 355 de milioane de dolari, cu dobânzi retroactive.

Foştilor directori ai Trump Organization Allen Weisselberg şi Jeffrey McConney li se interzice definitiv să facă afaceri în New York.

"Dovezile sunt copleşitoare, că lui Allen Weisselberg şi Jeffrey McConney nu li se poate încredinţa controlul finanţelor niciunei afaceri", a ordonat judecătorul.

Weisselberg, McConney şi preşedintele Trump au interdicţie de a ocupa funcţii de conducere sau de director al oricărei corporaţii sau entităţi juridice din New York timp de trei ani. Eric Trump şi Donald Trump Jr. nu pot îndeplini această funcţie timp de doi ani.

Preşedintele Trump şi companiile sale nu pot solicita împrumuturi de la nicio instituţie financiară înfiinţată sau înregistrată în New York timp de trei ani.

Acest lucru i-ar interzice efectiv preşedintelui Trump să facă afaceri în acest stat timp de trei ani.

Fosta judecătoare Barbara Jones va continua să monitorizeze Organizaţia Trump timp de cel puţin trei ani şi va trimite o propunere instanţei în 30 de zile în care va sublinia de ce are nevoie autoritatea pentru a servi efectiv ca monitor independent.

Un alt director independent de aplicare va fi instalat la Trump Organization, plătit de inculpaţi, pentru a "asigura respectarea obligaţiilor de raportare financiară şi pentru a stabili protocoale interne scrise de contabilitate şi raportare financiară". Doamna Jones va face o listă de persoane recomandate pentru acest post în termen de 30 de zile.

Judecătorul Engoron a scris în ordinul său că hotărârea este menită să "protejeze integritatea pieţei financiare şi, astfel, publicul în ansamblu".

Monitorizarea în curs de desfăşurare este necesară, a adăugat el, deoarece inculpaţii au declarat că nu cred că trebuie făcute schimbări.

James a emis o declaraţie cu privire la hotărâre printr-o serie de postări pe X, fostul Twitter, în care a prezentat sancţiunile.

"Astăzi, s-a făcut dreptate. Aceasta este o victorie majoră pentru toţi cei care cred că trebuie să jucăm cu toţii după aceleaşi reguli. Nu contează cât de mare, cât de bogat sau cât de puternic eşti, nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar Donald Trump", a scris ea în ultima sa postare.

Preşedintele Trump a postat, de asemenea, o lungă declaraţie pe reţelele de socializare, iar apoi a convocat o conferinţă de presă în faţa reşedinţei sale de la Mar-a-Lago.

"Această 'decizie' este o enormă MINCIUNĂ. Nu au existat victime, nu au existat daune, nu au existat plângeri. Doar bănci şi companii de asigurări mulţumite (care au făcut o grămadă de bani), declaraţii financiare EXTRAORDINARE, care nu au inclus nici măcar cel mai valoros activ - brandul TRUMP, declaraţii de renunţare IRONCLAD (Cumpărătorul să fie atent şi să facă propriile diligenţe) şi proprietăţi uimitoare în întreaga lume", a scris el.

Fără anularea certificatelor de afaceri, deocamdată

Judecătorul a anulat ordinul său din septembrie 2023 de anulare a certificatelor de afaceri ale Organizaţiei Trump şi a decis în schimb că această sancţiune ar putea fi aplicată ulterior la recomandarea monitorului sau "pe baza unor dovezi substanţiale".

"În continuare, va exista o supraveghere pe două niveluri, un monitor independent şi un director independent de aplicare, a activităţilor majore care ar putea duce la fraudă, anularea certificatelor de afaceri nu mai este necesară.

Restructurarea şi potenţiala dizolvare a oricăror SRL-uri vor fi supuse unei analize individuale de către directorul independent de aplicare numit de instanţă, în consultare cu judecătorul Jones", a ordonat judecătorul.

Trump va face apel

Avocatul lui Trump, Alina Habba, a emis o declaraţie la scurt timp după verdict, numindu-l "o nedreptate manifestă - pur şi simplu".

"Având în vedere mizele grave, avem încredere că Divizia de Apel va anula acest verdict îngrozitor şi va pune capăt acestei persecuţii necruţătoare împotriva clienţilor mei", a declarat Habba.

Ea a afirmat că verdictul a fost "punctul culminant al unei vânători de vrăjitoare alimentate politic, care a durat mai mulţi ani", referindu-se la declaraţiile din campanie ale doamnei James, care a spus că îl va "doborî pe Donald Trump".

"Nenumărate ore de mărturii au dovedit că nu a existat nicio faptă ilegală, nicio infracţiune şi nicio victimă", a declarat aceasta.

Ea a susţinut că hotărârea va avea un impact asupra comunităţii de afaceri.

"Permiteţi-mi să fac un lucru foarte clar: nu este vorba doar despre Donald Trump - dacă această decizie rămâne valabilă, ea va servi drept semnal pentru fiecare american că New York nu mai este deschis pentru afaceri", a declarat Habba.

Defalcare a plăţilor

Procurorul general a cerut aproximativ 370 de milioane de dolari, cu o dobândă anuală de 9%, cu titlu de despăgubiri sau diferenţa din ceea ce statul susţine că ar fi plătit Organizaţia Trump dacă declaraţiile sale de stare financiară (SFC) din 2011 până în 2021 ar fi fost ajustate.

Judecătorul a admis această cerere. Cifra se împarte astfel: 168 de milioane USD pentru mai multe proprietăţi, cu dobânda aplicată din martie 2019; şi 126 de milioane USD pentru un alt grup mai mic de proprietăţi, inclusiv clădirea Old Post Office din Districtul Columbia, cu dobânda aplicată din mai 2022; Donald J. Trump Revocable Trust şi alte organizaţii umbrelă sunt responsabili în comun pentru 60 de milioane USD cu dobânda din iunie 2023; Eric Trump şi Donald Trump Jr. sunt responsabili personal pentru 4 milioane USD fiecare, cu dobânda din mai 2022; iar dl Weisselberg este responsabil personal pentru 1 milion USD cu dobânda din ianuarie 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor