Companie energetică din Ucraina cere ajutorul britanicilor după ce Rusia a distrus centralele pe cărbune

O staţie de distribuţie de înaltă tensiune din Ucraina este parţial distrusă după ce centrala electrică Ukrenergo a fost lovită de o rachetă (Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

Cea mai mare companie privată de energie electrică din Ucraina a cerut Marii Britanii şi altor aliaţi occidentali să trimită echipamente care să menţină lumina aprinsă după ce bombardamentele ruseşti au distrus majoritatea centralelor sale de cărbune, potrivit The Telegraph.

DTEK, care furnizează o cincime din energia electrică a Ucrainei folosind şase centrale pe cărbune, caută echipamente în valoare totală de 350 de milioane de dolari, inclusiv generatoare, turbine, transformatoare şi întrerupătoare de circuit.

Apelul - care face parte din campania "Lupta pentru lumină" - vine în urma bombardamentelor intense ale Rusiei, care au distrus în procent de 90 la sută capacitatea de generare a cărbunelui a companiei, începând cu luna martie.

După cinci valuri de rachete şi atacuri cu drone, toate centralele DTEK din estul şi vestul Ucrainei au fost grav avariate. Pagubele produse la fiecare locaţie în parte nu pot fi dezvăluite din motive de securitate.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că tacticile Rusiei au implicat copleşirea apărării aeriene şi chiar lovirea turbinelor centralelor electrice cu rachete foarte precise şi manevrabile.

Ca răspuns, Ucraina a importat mai multă energie electrică din Europa, dar a fost totuşi nevoită să raţionalizeze energia electrică în multe zone.

Impactul asupra marilor întreprinderi industriale care sprijină efortul de război a fost deosebit de grav, de exemplu producătorii de oţel.

Acest lucru i-a determinat pe unii dintre ei să funcţioneze în timpul nopţii, când cererea este mai mică, dar mulţi se confruntă în continuare cu penurii de energie electrică în procent de 20 până la 30 la sută.

Directorul executiv al DTEK, Maxim Timcenko, a declarat: "Distrugerile din martie sunt mai grave decât orice am văzut de la invazia la scară largă, dar sunt încrezător că putem depăşi aceste atacuri.

"Avem un plan clar, iar echipele noastre de pe teren lucrează non-stop.

Acum avem nevoie ca prietenii şi aliaţii noştri să mărească numărul echipamentelor şi să aibă fonduri pentru a rezolva situaţia înainte de a veni iarna, pentru ca împreună cu apărarea aeriană să împiedicăm să se întâmple acest lucru din nou."

Între timp, inginerii DTEK cercetează, de asemenea, centrale electrice abandonate din epoca sovietică în ţări precum România, Germania şi ţările baltice ca să găsească piese care pot fi trimise acasă pentru a repara echipamente similare folosite încă de companie.

Compania se străduieşte să asambleze kitul de care are nevoie şi să facă reparaţiile necesare înaintea următorului sezon de încălzire de iarnă din Ucraina, care începe de obicei la jumătatea lunii octombrie - sau peste aproximativ 21 de săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor