Protestatarii blochează drumurile din Noua Caledonie. Poliţia franceză intervine în forţă

Tulburările şi revoltele au cuprins teritoriul francez Noua Caledonie din Pacific (Getty Images)
Redacţia
21.05.2024

O mie de poliţişti francezi au ajuns în Noua Caledonie, iar străzile erau relativ calme după o săptămână de tulburări, a anunţat luni Înaltul Comisariat francez, dar drumurile erau blocate de protestatari, iar aeroportul a rămas închis, blocând turiştii, transmite Reuters.

Blocarea drumurilor va continua, a precizat într-un comunicat Field Action Co-ordination Cell, grupul activist care organizează protestele din insula din Pacific aflată sub control francez, îndemnând la o abordare paşnică.

Blocajele rutiere au făcut dificilă aprovizionarea cu alimente a magazinelor din mai multe zone şi, de asemenea, deplasarea în siguranţă a personalul medical, au declarat oficialii guvernului din Noua Caledonie, adăugând, totuşi, că nu există o lipsă de provizii sau de personal.

Premierul francez Gabriel Attal a declarat luni că "suntem încă departe de o revenire la normal".

Protestele au izbucnit săptămâna trecută, declanşate de furia populaţiei indigene Kanak din cauza unui amendament constituţional aprobat în Franţa, care ar schimba termenii privind persoanele care au voie să participe la alegeri, liderii locali temându-se că votul populaţiei indigene va fi diluat.

Şase persoane au fost ucise, iar tulburările au lăsat în urma lor maşini incendiate şi magazine jefuite. Baricadele rutiere au restricţionat accesul la medicamente şi alimente, iar Camera de Comerţ a declarat că 150 de companii au fost jefuite şi incendiate.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că situaţia din teritoriul francez, situat în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia, este "profund îngrijorătoare".

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a condamnat violenţele, iar luni, când i s-a cerut să comenteze ultimele evoluţii, a declarat: "Încurajăm toate părţile să lucreze pentru a rezolva tensiunile actuale".

Statele Unite au ridicat vineri avertismentul de călătorie pentru Noua Caledonie, menţionând că cetăţenii americani ar trebui "să reconsidere călătoriile" în zonă din cauza tulburărilor.

Duminică, oficialul francez de cel mai înalt rang din teritoriu, Louis Le Franc, a declarat că o operaţiune a poliţiei de a recâştiga controlul asupra drumului de la capitala Noumea spre aeroportul internaţional va dura câteva zile. Jandarmii au desfiinţat 76 de baraje rutiere, a declarat luni Înaltul Comisariat.

Compania aeriană Aircalin a declarat că aeroportul va rămâne închis până joi.

Se aşteaptă evacuări

Partidele politice pro-independenţă solicită guvernului francez să retragă reforma electorală înainte de a relua discuţiile.

"Avem nevoie de acţiuni ferme (din partea guvernului) pentru a calma situaţia [...] aceasta este o problemă politică, nu de securitate", a declarat Dominique Fochi, secretarul general al Uniunii Caledoniene pro-independenţă.

Attal a declarat că restabilirea ordinii este o condiţie prealabilă pentru dialog.

Albanese a declarat anterior pentru postul de radio ABC că ţara sa aşteaptă aprobarea autorităţilor franceze pentru a trimite un zbor de evacuare pentru a prelua turiştii blocaţi în hotelurile din Noua Caledonie.

În jur de 3.200 de persoane aşteaptau să părăsească sau să intre în Noua Caledonie, deoarece zborurile comerciale au fost anulate din cauza tulburărilor care au izbucnit săptămâna trecută, a transmis guvernul local.

Avioanele militare ale Noii Zeelande aşteptau, de asemenea, acordul Franţei pentru repatrierea cetăţenilor, a scris duminică ministrul de Externe neozeelandez Winston Peters, într-o postare pe X.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor