Polonia arestează nouă persoane suspecte de sabotaj în favoarea serviciilor secrete ruseşti

Poliţişti polonezi
Redacţia
21.05.2024

Premierul polonez a declarat că nouă persoane au fost arestate sub suspiciunea de sabotaj "în interesul serviciilor de informaţii ruseşti", relatează tvp world.

Vorbind luni seară la postul privat de televiziune TVN, Donald Tusk a adăugat că guvernul va "recâştiga pe deplin controlul asupra a ce se petrece pe teritoriul statului polonez".

"Vom deţine din nou acest control", a avertizat el Kremlinul.

Comentariile premierului au fost făcute după ce o serie de incendii misterioase au izbucnit în întreaga ţară, inclusiv unul care a distrus cel mai mare centru comercial din capitală.

"În ceea ce priveşte actele de sabotaj şi subversiune, problema este foarte serioasă. În prezent, avem nouă suspecţi arestaţi care au fost direct implicaţi în acte de sabotaj în Polonia, la cererea serviciilor ruseşti. Acest lucru este valabil şi pentru bătăi, incendii şi tentative de incendiere.

Vorbim aici de persoane angajate. Uneori sunt oameni din lumea infracţională. Iar acest lucru se aplică atât cetăţenilor ucraineni, cât şi celor din Bielorusia şi Polonia", a declarat Tusk.

El a adăugat că acte similare de sabotaj din Lituania ar putea fi legate de cele din Polonia şi că este în curs de desfăşurare "o operaţiune pe scară largă pentru a elimina aceste pericole".

"Vreau să clarific foarte bine acest aspect. În primul rând, statul acţionează în această problemă şi se consultă cu vecinii şi aliaţii noştri. Şi sunt foarte mulţumit de eficienţa serviciilor noastre (de securitate) în acest moment. În al doilea rând, pericolul în ceea ce priveşte acest tip de acţiune, aşa cum am spus, este reală nu numai în Polonia", a mai precizat premierul polonez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor