Cangrena din Sistem. Director de spital reţinut de DNA pentru luare de mită

Prins de procurorii DNA în flagrant de luare de mită, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost reţinut, fiind acuzat că şi-a tras zeci de mii de euro comision ca să asigure "buna derulare" a unui contract.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost reţinut, miercuri, de DNA pentru luare de mită, urmând să fie prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

Căpăţînă este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2011 – 2015, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, reprezentat de Căpăţînă Dănuţ, şi o societate comercială s-au încheiat un acord cadru şi mai multe contracte pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în: oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii (licenţe de aplicaţii şi diferite programe), disponibilitate volum de calcul şi stocare date, asigurarea serviciilor de consultanţă de specialitate privind implementarea sistemelor, mentenanţă, configurarea şi adaptarea în funcţie de nevoile specifice ale spitalului şi instruirea utilizatorilor.

Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 euro (fără TVA) - aproximativ 139.200 euro (fără TVA)/an.

În acelaşi context, pentru „buna derulare” a contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor pentru serviciile prestate, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a pretins şi primit, lunar, cu titlu de mită, de la reprezentanţii firmei respective (denunţători în cauză) iniţial suma 2.300 euro, majorată ulterior la 2.900 euro.

Plăţile s-au făcut, la indicaţia lui Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de „consultanţă” încheiate de societatea respectivă cu două companii offshore, ce aparţineau managerului unităţii medicale, deşi firma respectivă nu a beneficiat niciodată de asemenea de servicii, susţin procurorii.

Astfel, în perioada 2012 - august 2015, Căpăţînă Dănuţ a primit în modalitatea de mai sus suma totală de 77.412 euro la care se mai adaugă 8.000 euro primiţi cash.

În cursul lunii aprilie 2016, în contextul în care aceeaşi societate comercială se afla în negocieri cu Spitalul Clinic de Urgenţă Constanţa în vederea încheierii unui nou contract, cu ocazia unei întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a amintit unuia dintre denunţători faptul că mai are de achitat o “datorie” de 50.000 euro.

După ce au căzut de acord cu privire la suma şi modalitatea de remitere, respectiv 25.000-30.000 de euro, plătibilă cash şi în rate, inculpatul a pretins pentru derularea viitorului contract 10% din valoarea facturilor emise, respectiv suma de 1.300 euro/lună, faţă de procentul de 15% pretins anterior.

La data de 18 mai 2016, Căpăţînă Dănuţ a fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupţie după ce a primit de la persoana denunţătoare o tranşă din „datoria” pretinsă, respectiv 10.000 euro.