Judecătoarea care l-a "executat" pe Voiculescu, exclusă din magistratură de noul CSM
alte articole
Judecătoarea Camelia Bogdan de la Curtea de Apel Bucureşti a primit cea mai drastică sancţiune disciplinară din partea Consiliului Superior al Magistraturii: excluderea din magistratură. Decizia nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
CSM a admis astfel acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva Cameliei Bogdan potrivit căreia judecătoarea a încălcat "prevederile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".
"Este o hotărâre profund nelegală. CSM trebuie să fie un etalon de legalitate în materia răspunderii disciplinare a judecătorilor. Trebuia să constate că singura instituiţie care avea atribuţii să constate incompatibilităţile judecătorilor era ANI, care întocmise un raport de evaluare, favorabil mie, în sensul că nu am fost incompatibilă şi nici în conflict de interse, care a rămas definitiv, prin neatacarea în faţa instanţei de contencios administrativ", a declarat, pentru Adevărul, Camelia Bogdan.
Judecătoarea a anunaţat că va contesta decizia CSM atât la Înalta Curte, cât şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă se va ajunge într-o astfel de situaţie.
"Absolut îngrozitor ce i se întâmplă judecătoarei Bogdan. Dacă CSM vrea să lămurească în ce condiţii poate preda un magistrat ar putea da o hotărâre în acest sens. Sunt mulţi magistraţi din ţări UE şi de peste ocean care participă la seminarii organizate de instituţii internaţionale. Înţeleg că aici e vorba de un program al Băncii Mondiale. Nu aşa se face", a comentat, pe contul său de Facebook, experta anticorupţie Laura Ştefan.
Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la începutul lunii februarie, în urma informaţiilor lansate în spaţiul public de Antena 3 şi site-ul Luju.ro.
Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a acuzat, la Antena 3, că judecătoarea Camelia Bogdan s-ar fi aflat într-o presupusă stare de incompatibilitate/conflict de interese pe motiv ca, în timp ce judeca dosarul ICA, în care Ministerul Agriculturii era parte vătămată, a predat şi un seminar unor angajaţi APIA (instituţie aflată în subordinea Ministerului).
Potrivit organizaţiei lui Ciuvică, judecătoarea a început să judece dosarul ICA, s-a dus în concediu, a luat 10.000 de lei după un seminar susţinut pentru Ministerul Agriculturii, sumă de bani virată printr-o firmă de consultanţă, şi apoi i-a condamnat pe toţi din dosarul ICA.
La rândul său, Camelia Bogdan a depus la acea vreme o cerere la CSM prin care a solicitat să-i fie apărată reputaţia pe motiv că este victima unei "campanii furibunde de denigrare", un adevărat "linşaj mediatic" desfăşurat de trustul lui Voiculescu împotriva sa.
"Potrivit Antena 3 şi Lumea Justiţiei, remuneraţia pe care am primit-o ca lector în cadrul seminarului din 2014, la care se adaugă concediul de odihnă ce ar fi fost efectuat pe banii părţii vătămate în Poiana Braşov, ar fi fost plăţi mascate pentru decizia pronunţată în dosarul privatizării frauduloase a ICA în care a fost condamnat şi Dan Voiculescu, fondatorul Trustului Intact.
Altfel spus, mi se impută săvârşirea în concurs a infracţiunilor de corupţie în formă continuată şi spălare de bani pentru că am predat "Prevenirea fraudei şi a corupţiei în vederea protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene" funcţionarilor APIA într-un interval de două săptămâni, în intervalul orar 9-17.00, la Poiana Braşov", se arată în cererea adresată CSM.