Judecătoarea care a condamnat-o pe Marine Le Pen, plasată sub protecţia poliţiei după ce a primit "ameninţări personale"

Benedicte de Perthuis, judecătoarea care a condamnat-o pe lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen (X - screenshot)
Redacţia
02.04.2025

Patrule de poliţie au fost plasate în faţa casei lui Benedicte de Perthuis, judecătoarea care a condamnat-o luni pe lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen la patru ani de închisoare, a anunţat marţi Ministerul francez de Externe, informează POLITICO.

Potrivit presei franceze, magistratul a primit „un număr mare de mesaje conţinând ameninţări personale clar exprimate”.

De Perthuis a prezidat completul de trei judecători care a pronunţat hotărârea controversată împotriva lui Le Pen în urma unui proces pentru deturnare de fonduri de la Parlamentul European.

Luni, lidera extremei drepte a fost condamnată la patru ani de închisoare, dintre care doi ani cu suspendare. Restul de doi ani pot fi executaţi în arest la domiciliu. În plus, a fost amendată cu 100.000 EUR şi i s-a interzis să candideze la alegeri în următorii cinci ani.

În urma condamnării, aliaţii lui Le Pen din Europa şi de cealaltă parte a Atlanticului au denunţat decizia instanţei ca fiind nedemocratică, iar preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a calificat hotărârea drept „un lucru foarte important”.

Vorbind luni seara la televiziunea franceză, Le Pen a declarat că de Perthuis a luat o „decizie politică” şi a încălcat legea.

Ministrul francez al justiţiei, Gerald Darmanin, i-a apărat luni pe magistraţi. „Ameninţările la adresa magistraţilor Tribunalului Judiciar din Paris sunt inacceptabile într-o democraţie şi îngrijorătoare pentru independenţa autorităţii judiciare”, a declarat el.

Intervenind marţi dimineaţă la postul de radio francez RTL, procurorul general de la Curtea de Casaţie Remy Heitz a reluat aceste cuvinte.

„Ceea ce este inacceptabil în acest caz ... sunt atacurile şi ameninţările foarte personalizate la adresa magistraţilor. Nu se poate, într-un stat de drept, într-o democraţie, să ataci direct judecătorii şi să îi ameninţi”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor