Johannes Hahn: Uniunea Europeană continuă să sprijine concret Republica Moldova

„Prima mea vizită la Chişinău în calitate de Comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere reprezintă dovada faptului că Uniunea Europeană continuă să sprijine concret Republica Moldova”. Declaraţia a fost făcută joi de Comisarul european Johannes Hahn în cadrul întrevederii cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman, informează Moldpres cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.
Comisarului european pentru Politică Regională, Johannes Hahn. (KELD NAVNTOFT / AFP / GettyImages)
Ana Chitoroagă
06.11.2014

Comisarul european Johannes Hahn, care se află în prima sa vizită oficială de la investirea sa în acesta funcţie, a declarat joi în cadrul întrevederii cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, că „Prima mea vizită la Chişinău în calitate de Comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere reprezintă dovada faptului că Uniunea Europeană continuă să sprijine concret Republica Moldova”, informează Moldpres.

Oficialul european a mai declarat că R. Moldova va primi, în următorii trei ani, peste 400 de milioane de euro din partea UE. Această asistenţă este destinată prioritar pentru implementarea reformelor în domenii importante pentru R. Moldova, dar şi pentru creşterea competitivităţii întreprinderilor locale mici.

Principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii au vizat situaţia politică internă în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, posibilele scenarii postelectorale, priorităţile viitoarei guvernări.

Potrivit Preşedintelui Parlamentului, cetăţenii moldoveni apreciază sprijinul Uniunii Europene şi înţeleg că Republica Moldova se poate moderniza doar cu suportul UE.

„Modernizarea R. Moldova, dezvoltarea economică, crearea locurilor noi de muncă, rezolvarea problemelor sociale ale cetăţenilor rămân a fi priorităţi-cheie pentru viitoarea guvernare”, a menţionat Igor Corman, precizând că reforma justiţiei, inclusiv a Procuraturii şi combaterea corupţiei necesită atât un cadru legislativ bun, cât şi schimbarea mentalităţii din societate.

Oficialul european s-a întâlnit şi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la Reşedinţa de stat. După ce a apreciat că prima destinaţie externă a Comisarului european, după numirea sa în această funcţie, este Republica Moldova, şeful statului i-a urat succes lui Johannes Hahn în activitatea sa, menţionând că în perioada mandatului predecesorului său, Stefan Fule, R. Moldova a reuşit semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi să obţină liberalizarea regimului de vize pentru spaţiul european.

„Ne propunem ca în următorii 5 ani să aplicăm în mod intens reformele europene în ţara noastră, pentru a fi pregătiţi să aderăm la marea familie europeană”, a declarat Nicolae Timofti.

Comisarul Johannes Hahn a salutat eforturile întreprinse de autorităţile de la Chişinău pe calea reformelor, care au plasat Republica Moldova în fruntea statelor din cadrul Parteneriatului Estic. Oficialul european a arătat că Republica Moldova va primi în continuare tot sprijinul necesar din partea instituţiilor europene pentru realizarea proiectelor de modernizare a societăţii.

„Republica Moldova va fi într-o zi parte a Europei unite. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană se face pas cu pas. În următorii cinci ani vom întreprinde acţiunile necesare pentru ajustarea economiei ţării la standardele Uniunii Europene. Autorităţile de la Chişinău trebuie să simplifice condiţiile de iniţiere a afacerilor şi să creeze cadrul juridic necesar pentru protecţia investiţiilor oamenilor de afaceri străini”, a precizat Johannes Hahn.

În aceeaşi zi şi Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere. După întrevedere, Iurie Leancă şi Johannes Hahn au semnat două documente privind extinderea asistenţei Uniunii Europene pentru R. Moldova. Este vorba despre Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 şi un document de finanţare pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb.

Astfel, potrivit Memorandumului de înţelegere, Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE. Această asistenţă va fi alocată prioritar pentru reforma administraţiei publice, dezvoltarea agricolă şi rurală, reforma poliţiei şi managementul frontierei.

Cel de-al doilea document - Acordul privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb - prevede o asistenţă de 30 de milioane de euro. Acest program va ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieţei europene pentru produsele moldoveneşti. De asemenea, Programul va contribui la dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor mici şi a legislaţiei conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene şi va promova exporturile şi oportunităţile investiţionale.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova privind acordarea asistenţei financiare şi a expertizei tehnice, pentru dezvoltarea şi modernizarea ţării noastre.

Săptămâna viitoare, la Bruxelles, Parlamentul European va ratifica Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Preşedintele Parlamentului Igor Corman va participa la şedinţa de ratificare, la care va fi prezent şi Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, în calitate de raportor al Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor