Jean-Claude Mignon: "Alegerile din R. Moldova se vor desfăşura într-un climat favorabil"

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
06.11.2014

Preşedintele Parlamentului Igor Corman a avut joi o întrevedere cu delegaţia Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, condusă de Jean-Claude Mignon, potrivit Moldpres.

Delegaţia APCE efectuează o vizită de documentare în R. Moldova, în perioada 5-6 noiembrie, cu scopul de a evalua modul în care se desfăşoară campania electorală şi climatul politic înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Igor Corman s-a referit la sprijinul oferit de APCE în implementarea reformelor în Republica Moldova, precum şi la situaţia politică internă în preajma alegerilor parlamentare.

”Ţara noastră a beneficiat constant de un sprijin enorm din partea APCE, iar scrutinul din noiembrie reprezintă un test al democraţiei din R. Moldova”.

Preşedintele Parlamentului şi-a exprimat speranţa ca, după alegerile din 30 noiembrie, în Parlament va exista o majoritate proeuropeană solidă, care să continue implementarea Acordului de Asociere cu UE. ”Ne dorim ca alegerile să fie libere şi corecte, iar Republica Moldova să continue să înregistreze succese pe calea democratizării”, a subliniat Igor Corman.

La rîndul său, Jean-Claude Mignon a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în ultimii ani. ”Vă felicităm pentru progresele remarcabile înregistrate în ultima perioadă. Ştim că aţi depus eforturi pentru democratizarea ţării şi observăm dorinţa autorităţilor pentru că alegerile să se desfăşoare liber şi corect. Sînt convins că alegerile se vor desfăşura într-un climat favorabil”, a spus şeful delegaţiei Misiunii preelectorale a APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, Jean-Claude Mignon.

Discuţiile din cadrul întrevederii au mai vizat prevederile proiectelor de legi privind finanţarea partidelor politice, transparenţa proprietarilor mass-media şi finanţele publice locale, mesajele transmise de partidele politice în campania electorală, desfăşurarea procesului de vot pentru cetăţenii moldoveni din ţară şi de peste hotare, situaţia din regiune.

Şi Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut joi, la Reşedinţa de stat, o întrevedere cu membrii misiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de monitorizare a alegerilor parlamentare din R. Moldova, condusă de Jean-Claude Mignon.

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că scrutinul parlamentar din 30 noiembrie a.c. va constitui dovada că Republica Moldova reprezintă o democraţie autentică, în care cetăţenii pot liber să-şi exercite dreptul la vot.

„Comisia Electorală Centrală, împreună cu alte instituţii ale statului, veghează ca să fie respectate drepturile concurenţilor electorali, iar în ziua scrutinului alegătorii să voteze liber, fără constrângeri”, a declarat Nicolae Timofti.

Jean-Claude Mignon a declarat, la rîndul său, că membrii misiunii APCE au constatat că în Republica Moldova sînt întrunite toate condiţiile favorabile ca scrutinul să se desfăşoare de o manieră democratică. Oficialul european a arătat că procesul electoral decurge într-un climat calm, fără elemente de tensiune.

În acelaşi timp, Jean-Claude Mignon s-a interesat de modul în care autorităţile de la Chişinău vor asigura condiţii necesare de vot pentru cetăţenii moldoveni care se află peste hotare şi pentru cetăţenii care locuiesc în regiunea transnistreană. A fost discutat şi modul în care funcţionează mass-media în campania electorală.

În finalul discuţiei, şeful misiunii APCE de monitorizare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova, care a deţinut până în ianuarie 2014 funcţia de preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a spus că a constatat şi cu ocazia vizitei de astăzi că R. Moldova înregistrează progrese substanţiale pe calea democratizării societăţii.

Delegaţia APCE va pregăti un raport de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Moldova, care va fi prezentat Biroului APCE. O delegaţie APCE va sosi în R. Moldova pe 27 noiembrie pentru a monitoriza scrutinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor