Joe Biden către liderul chinez: Pentru Statele Unite drepturile omului sunt doar un ‘imperativ politic’

Aflat în vizită la Beijing, vicepreşedintele american Joe Biden i-a declarat preşedintelui chinez că liderii americani susţin drepturile omului doar ca o necesitate politică şi că, prin aceasta, Statele Unite nu sunt mai bune decât China, conform unui nou articol despre relaţia SUA cu Xi Jinping publicat de ziarul New Yorker.
Vicepreşedintele american Joe Biden (st) şi preşedintele chinez Xi Jinping. (PETER PARKS/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
06.04.2015

Aflat în vizită la Beijing, vicepreşedintele american Joe Biden i-a declarat preşedintelui chinez că liderii americani susţin drepturile omului doar ca o necesitate politică şi că, prin aceasta, Statele Unite nu sunt mai bune decât China, conform unui nou articol despre relaţia SUA cu Xi Jinping publicat de ziarul New Yorker.

Ziarul New Yorker a relatat despre întâlnirile dintre Biden şi Jinping în 2011 şi 2012, când amândoi erau vicepreşedinţi ai ţărilor lor:

Biden mi-a declarat că Xi l-a întrebat de ce au pus Statele Unite atâta accent pe drepturile omului. Biden i-a răspuns lui Xi că “niciun preşedinte al SUA nu ar putea să reprezinte SUA dacă nu ar fi dedicat drepturilor omului”, adăugând: “Dacă nu înţelegeţi acest lucru atunci nu puteţi să faceţi afaceri cu noi. Preşedintele Barack Obama nu va fi capabil să rămână la putere dacă nu ar vorbi despre acest subiect. Aşadar, priviţi drepturile omului ca un imperativ politic. Nu ne face mai buni sau mai răi. Aşa suntem. Luaţi singuri deciziile voastre. Noi le vom lua pe ale noastre.”

Xi Jinping a urmat acel sfat, notează WSJ. De la preluarea puterii a întemniţat peste 1.000 de deţinuţi politici, de la activistul anticorupţie Xu Zhiyong până la avocatul Pu Zhiqiang şi jurnalistul Gao Yu. Preşedintele chinez a reprimat uigurii din Xinjiang, a interzis mai multe practici musulmane şi l-a întemniţat pe profesorul-activist Ilham Tohti pe viaţă. Persecuţia anti-creştină şi controalele asupra Internetului devin tot mai intense. Li Xiaobo, laureat la Premiul Nobel pentru pace, rămâne în închisoare iar soţia sa Liu Xia se află sub arest ilegal la domiciliu pentru cel de-al 5-lea an. Avocatul Gao Zhisheng a părăsit închisoarea în august 2014 dar nu este lăsat să primească îngrijire medicală în străinătate. Hong Kong, cel mai liberal oraş, îşi pierde libertatea presei şi autonomia politică.

De altfel Joe Biden nu se află la primul derapaj în acest sens. La începutul lui 2012, un oficial de rang senior şi viceprimar al imensului conglomerat urban Chongqing, a ajuns să caute refugiu în consulatul american din Chengdu - cerând azil politic şi având la el saci cu documente. Wang Lijun se ascundea de furia fostului său şef, pe care trebuise să-l toarne la Beijing.

Washington-ul însă, după o noapte albă de declaraţii şi telefoane, în timp ce taburile blindate ale Armatei de Eliberare chineze înconjurau consulatul, a decis, prin Joe Biden, să nu acorde azil politic fugarului, care a fost luat pe sus de către bărbaţi în costume negre veniţi tocmai de la Beijing.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor