JO 2012: Cele mai pregnante 10 imagini ale Jocurilor, în viziunea AFP

(TOSHIFUMI KITAMURA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.08.2012

Ca la fiecare ediţie, agenţia France Presse, care a avut câteva sute de trimişi la Londra pentru competiţia supremă, alcătuieşte o sinteză proprie: "Jocurile de la Londra în 10 imagini puternice, de la regina Elizabeta a II-a însoţită de agentul 007, la sud-africanul Oscar Pistorius, primul sportiv paralimpic care a participat la JO". Iată alegerea AFP.

27 iulie: la invitaţia agentului 007, spionul cel mai cunoscut de pe planetă, Elizabeta a II-a, impecabilă la 86 de ani în rochia sa de seară de culoarea somonului, sare deasupra Stadionului Olimpic: este scenariul, plin de umor "british", al momentului de bravură al ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Londra, un filmuleţ în care suverana se transformă pentru prima oară în actriţă, lângă Daniel Craig, alias James Bond. Iar Maiestatea Sa lansează doar o replică, "Good evening, Mr Bond", când 007 se prezintă la Buckingham Palace pentru a o escorta în helicopter la ceremonia de deschidere, înainte ca o regină fictivă să se lanseze deasupra Parcului olimpic cu o paraşută în culorile Union Jack, drapelul britanic.

30 iulie: cupa olimpică, aprinsă cu 2 zile înainte la ceremonia de deschidere a Jocurilor, este găsită stinsă, în mijlocul stadionului olimpic. Organizatorii Jocurilor se justifică explicând că flacăra este păstrată într-un recipient gen lanternă, pe timpul în care cupa care adăposteşte focul sacru este deplasat pe locul său definitiv de pe stadion. În mod tradiţional, această cupă, simbol al JO, arde tot timpul Jocurilor.

3 august: modesta judoca Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani intră în istoria olimpică, devenind prima saudită care participă la un concurs. Ea apare pe tatami cu capul acoperit cu o cască de baie, după intense negocieri între familia sa, delegaţia saudită, Comitetul internaţional olimpic şi federaţia internaţională. Tânăra, în vârstă de numai 16 ani, nu stă decât 1"22" pe tatami, înainte de a fi învinsă de portoricana Melissa Mojica.

4 august: este ora 10,35 la Londra (9,35 GMT), iar sud-africanul Oscar Pistorius ia startul seriei sale la 400 m, scriind, astfel, o pagină de istorie a Jocurilor, prin faptul că devine primul dublu amputat din istorie care participă la Jocurile Olimpice, pe "lamele" sale din carbon. "Blade Runner", amputat de ambele picioare pe când avea doar 11 luni, ca urmare a unei malformaţii congenitale, a câştigat probele de 100 m, 200 m şi 400 m la Jocurile Paralimpice de la Beijing. Aici, a ajuns în semifinale la 400 şi în finala ştafetei de 4x400 m.

4 august: favoritul cursei de 10.000 m este Kenenisa Bekele, medaliat cu aur pe distanţa respectivă la Jocurile de la Atena (2004) şi Beijing (2008). Dar învingătorul este un alt bărbat de pe înaltele platouri africane, Mo Farah, născut în Somalia, dar crescut în Anglia, în vremea în care ţara sa era răvăşită de războiul civil. Pe pistă, el este găsit rapid de fiica sa, apoi de soţie, vizibil însărcinată. Iar cei 3 pozează multă vreme pentru fotografi, cu un enorm drapel britanic.

4 august: Michael Phelps cucereşte cea de-a 22-a sa medalie olimpică, a 18-a de aur, câştigând cu partenerii săi ştafeta 4x100 m mixt. Înotătorul din Baltimore devine astfel sportivul cel mai medaliat din istoria olimpică, depăşind-o pe gimnasta sovietică Larisa Latînina, cu cele 18 medalii ale sale între 1956 şi 1964. Un record care data de 48 de ani. La ceremonia de decernare a medaliilor, americanul primeşte un trofeu special din partea federaţiei internaţionale.

5 august: kenyanul Ezekiel Kemboi, dublu campion mondial, câştigă medalia de aur la 3.000 m obstacole, în faţa francezului Mahiedine Mekhissi. Imediat după ce trece linia de sosire, cei doi schimbă tricourile, iar kenyanul sare de bucurie în braţele nefericitului său adversar. Apoi, îmbracă tricoul francez şi pleacă în turul de onoare...

9 august: 1,64 m, 50 kg, la prima vedere Nicola Adams nu are un aer înspăimântător. Dar, atenţie, britanica are o dreaptă de fier, care i-a permis să devină prima dintre primele campioane olimpice de box feminin, la categoria muscă. Unul dintre ultimele bastioane masculine a căzut în această vară în capitala britanică, unde Nobila artă s-a deschis pentru prima oară femeilor, la peste un secol după bărbaţi.

10 august: Etiopiana Meseret Defar trece în frunte linia de sosire la 5.000 m, în faţa unei sportive din Kenya şi a compatrioatei sale Tirunesh Dibaba, marea favorită a probei. Imediat, tânăra de 28 de ani scoate din tricou o bucată de pânză cu o reproducere a unei imagini religioase, Sfânta Fecioară cu pruncul, pune mica bucată de ţesătură pe faţă, apoi o arată fotografilor şi lumii întregi.

11 august: Usain Bolt, cel mai rapid om de pe planetă, este ultimul schimb în ştafeta jamaicană de 4x100 m şi cucereşte o nouă medalie de aur, a 6-a, încununată cu un record mondial. El este primul om care câştigă cele 3 probe-regină ale sprintului (100, 200 şi 4x100 m) la două ediţii de Jocuri consecutive. O dublă-triplă pe care o sărbătoreşte, ca de obicei, cu gestul său celebru, al arcaşului care lansează o săgeată către cer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor