Jihadiştii vor să facă din Mali un nou Afganistan
alte articole
Războiul din Mali începe să semene tot mai mult cu cel din Afganistan. Jihadiştii se apără în faţa superiorităţii numerice a trupelor internaţionale cu tactici de gherilă, plasare de mine şi terorişti sinucigaşi. Franţei nu-i va fi uşor şi nici nu va putea să se retragă de pe teren în câteva zile şi să lase militarilor locali şi altor trupe africane misiunea de a controla situaţia, notează ziarul ABC.
Un al doilea terorist sinucigaş şi-a explodat încărcătura în oraşul Gao în noaptea de sâmbătă. A fost în acelaşi punct de control în care un alt kamikaze acţionase cu o zi înainte. Niciunul dintre atacuri nu s-a soldat cu morţi, iar trupele franceze au detonat duminică trei mine în aceeaşi zonă. Câteva ore mai târziu, străzile din Gao au fost scenariul unor înfruntări dure între trupele franco-maliene cu radicalii armaţi care i-au atacat prin surprindere şi s-au baricadat într-un comisariat.
'Sunt mulţi islamişti morţi', a informat fără alte detalii, colonelul Mamadou Sanake, din armata maliană. Aceeaşi sursă estima la câteva zeci numărul membrilor grupului terorist Mişcarea pentru Unitate şi Jihad din Africa de Vest (MUYAO) aflat în fruntea ofensivei. Un adevărat front deschis în cel mai mare oraş din nordul ţării, recuperat din mâinile insurgenţilor la sfârşitul lunii ianuarie. Parisul recunoaşte că după expulzarea grosului jihadiştilor din centrele urbane a mai rămas o prezenţa reziduală a rebelilor dar că până acum nu s-a confruntat cu un front de acţiune armată de acest tip.
Aceste atacuri demonstrează că grupurile de luptă împotriva coaliţiei militare militare internaţionale condusă de Franţa nu sunt dispuse să renunţe. Nu există încă un bilanţ precis al victimelor, lucru pe care Parisul refuză să-l ofere de la lansarea Operaţiunii Serval la 11 ianuarie. Şi nu pentru că n-ar exista victime, ci pentru că Parisul nu vrea să dea informaţii despre acest conflict. În schimb, rebelii din MUYAO, afiliaţi la Al-Qaeda, au anunţat că strategia lor este de a lansa atacuri prin surprindere şi atentate sinucigaşe. Şi-au asumat totodată responsabilitatea pentru cei şase malieni morţi în explozia a două mine pe drumul care face legătură între Gao şi Bamako.
Modul lor de operare, tacticile de infiltrare şi maniera de atac par scoase dintr-un manual al terorismului afgan. Trupele franceze au lansat un bombardament selectiv, distrugând comisariatul care a servit drept sediu al poliţiei islamiste şi unde rebelii se baricadaseră cu puşti şi mortiere. Principala piaţă din Goa, unul din punctele cele mai aglomerate, a fost evacuat pentru a proteja populaţia. Totuşi, atacurile sinucigaşe şi ofensiva islamiştilor din ultimele 48 de ore nu pare să-i surprindă pe responsabilii francezi, care neagă că ar exista o 'schimbare de fizionomie'.
Ministrul francez pentru relaţiile cu Parlamentul, Alain Vidalies, recunoştea totuşi că nu va fi uşor, aliniindu-se astfel omologului său de externe, Laurent Fabius, care a insistat asupra riscului unui 'impas' şi ca trupele franceze să rămână blocate în Mali. 'Una din lecţiile pe care le-am învăţat din cazurilwe precedente, precum Afganistanul, este că obiectivele trebuie să fie clare şi bine trasate şi ca durata să nu fie nedefinită', a spus şeful diplomaţiei franceze, recunoscând că zona nu a fost 'total asigurată', deşi s-au făcut avansuri 'considerabile'.