Operaţiunile militare din Mali se vor încheia în următoarele 30 de zile
Traian Băsescu a declarat vineri la Bruxelles că Francois Hollande a făcut în Consiliu o informare despre situaţia din Mali, estimându-se că operaţiunile militare se vor încheia în următoarele 30 de zile, iar despre Siria preşedintele a anunţat că liderii UE consideră ilegitim regimul Al Assad.
”În ceea ce priveşte situaţia din Mali, preşedintele Franţei a făcut o informare despre evoluţiile din Mali. Estimarea este că operaţiunile militare se vor încheia în următoarele 30 de zile, după care forţele franceze şi forţele puse la dispoziţie de state africane se vor transforma în forţe de menţinere a păcii, moment din care statele membre UE sunt invitate să participe cu instructori şi cu materiale pentru ranforsarea armatei statului Mali”, a explicat preşedintele Băsescu după participarea la Consiliul European de la Bruxelles.
Acesta a reiterat faptul că ţara noastră va trimite în Mali o echipă de 10 militari şi va pune la dispoziţie pentru armata statului Mali importante cantităţi de echipamente militare şi muniţie.
”România, aşa cum ştiţi, şi l-am şi informat pe preşedintele Hollande, a aprobat deplasarea în Mali a 10 militari, instructori şi ofiţeri de Stat Major, în funcţie de nevoile operative şi, de asemenea, pune la dispoziţie importante cantităţi de materiale pentru armata statului Mali. A fost o coincidenţă fericită că s-au solicitat tipuri de echipamente militare pe care România le avea în stoc, echipamente şi muniţie”, a mai precizat el.
Cât despre situaţia din Siria, preşedintele României a explicat că în cadrul Consiliului s-a discutat despre ”lipsa de legitimitate a actualului preşedinte sirian” şi ”se face apel la găsirea unei soluţii negociate”.
”În ceea ce priveşte Siria, se face apel la găsirea unei soluţii negociate, Consiliul constată lipsa de legitimitate a actualului preşedinte sirian, punct de vedere împărtăşit de întregul Consiliu şi recomandarea ca insurgenţii, Comitetul naţional, Consiliul naţional, să fie un partener pentru statele Uniunii Europene”, a mai spus el.
De asemenea, el a mai punctat că România ”nu a luat decizia retragerii ambasadei” din acest stat deoarece ”avem încă foarte mulţi români care locuiesc în Siria şi să putem garanta asistenţa consulară necesară”.
”Dupa cum ştiţi, noi nu am luat decizia retragerii ambasadei, chiar dacă ambasadorul operează de la Beirut, ne menţinem un aparat consular suficient acolo, pentru că avem încă foarte mulţi români care locuiesc în Siria şi să putem garanta asistenţa consulară necesară”, a mai explicat el.