Jihadiştii doresc să alipească Marocul la Califatul nou creat

Extremiştii ISIL din Irak.
Extremiştii ISIL din Irak. (Pavel Petre / Epoch Times)

Sute de luptători din Maroc şi alte state magrebiene, precum Tunisia şi Algeria, s-au aliat Statului Islamic, care participă la războiul civil din Siria şi la insurgenţa din Irak. Guvernele nord africane se tem că jihadiştii care participă la lupte în Irak, vor continua atacurile odată ce se întorc în ţările natale.

”Ameninţările sunt legate de numerele tot mai mari de marocani din organizaţiile radicale din Siria şi Irak”, s-a comunicat după întâlnirea săptămânală a cabinetului.

”Mulţi dintre aceşti luptători, incluzând o parte care conduc acele organizaţii, nu-şi ascund dorinţa de a lansa atacuri teroriste împotriva ţării noastre”.

O ramură Al-Qaeda, autodenumită acum Statul Islamic, a autoproclamat un ”califat” pe teritoriul ocupat din Irak şi Siria în urma cuceririlor militare surprinzătoare de luna trecută.

Marocanii care luptă alături de grupul radical, au publicat materialele video pe site-urile media arătându-şi armele şi promiţând că se vor întoarce să creeze un stat islamic în Maroc.

”Vom aduce asta înapoi în regatul lui Mohammed al VI-lea”, a declarat un militant cu accent de nord marocan într-un material video publicat săptămâna trecută, făcând referire la regele marocan.

Autorităţile marocane au anunţat că au dezamorsat zeci de celule militante islamiste care au trimis luptători în Siria şi Irak.

”Autorităţile au arestat aproximativ 160 de membri întorşi acasă”, a declarat Abderrahim Ghazali, un purtător de cuvânt al asociaţiei de familii şi a foştilor deţinuţi care apără drepturile islamiştilor închişi. ”Majoritatea au fost arestaţi la aterizarea pe aeroporturile marocane”.