Preşedintele argentinian Javier Milei caută un pact politic simbolic în timp ce pieţele se clatină

Preşedintele Argentinei, Javier Milei (Getty Images)
Redacţia
09.07.2024

Preşedintele ultraliberal al Argentinei, Javier Milei, urmează să semneze un pact întârziat cu guvernatorii de provincie, în încercarea de a consolida un sprijin mai larg pentru reformele sale şi de a-şi consolida guvernul, care are doar o minoritate în Congres, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, Milei va semna în jurul miezului nopţii un acord cu cel puţin 17 guvernatori din întreaga ţară sud-americană, în încercarea de a combate îndoielile pieţei cu privire la capacitatea sa de a face faţă celei mai grave crize economice a ţării din ultimele decenii. Criza a provocat o inflaţie de aproape 300% şi a dus la sărăcirea a jumătate din populaţia Argentinei.

După o creştere iniţială puternică a pieţei, când Milei a preluat mandatul în decembrie, obligaţiunile şi moneda peso au fost supuse unei presiuni reînnoite pe măsură ce economia a intrat în recesiune, iar tensiunile politice au crescut atât pe plan intern, cât şi internaţional.

Fără o majoritate parlamentară şi fără guvernatori de provincie, partidul La Libertad Avanza al lui Milei trebuie să negocieze cu alte forţe politice pentru a-şi pune în aplicare programul.

El a construit o alianţă strânsă cu principalul bloc conservator, deşi este de aşteptat ca cinci guvernatori ai opoziţiei peroniste de centru-stânga să lipsească de la reuniune.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Manuel Adorni, a declarat într-o postare reţeaua de socializare X că pactul va include un echilibru fiscal nenegociabil, reduceri ale cheltuielilor publice, impozite mai mici, reforme ale pensiilor şi muncii, angajamentul de a exploata resursele naturale şi o "deschidere către comerţul internaţional".

La sfârşitul lunii iunie, parlamentarii argentinieni au adoptat două legi extinse susţinute de administraţia Milei, care vizează relansarea economiei, reducerea cheltuielilor publice şi atragerea investitorilor internaţionali, dar pieţele au scăzut în ultima săptămână.

Luni, peso-ul argentinian s-a depreciat cu aproximativ 2% pe piaţa paralelă informală a ţării, atingând un minim record de 1,450 pesos per dolar american.

Acordul cunoscut sub numele de "Pactul din mai" - care iniţial urma să fie semnat la 25 mai, dar care a fost amânat - se referă la data Revoluţiei din mai din Argentina împotriva spaniolilor. Acesta va fi semnat în provincia nordică Tucuman, un loc simbolic unde Argentina şi-a declarat independenţa în 1816.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor