Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro speră la revenirea lui Trump

Donald Trump (st) şi Jair Bolsonaro (Twitter/SameeraKhan)
Redacţia
07.07.2024

Fostul preşedinte brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro a declarat sâmbătă, la un miting al susţinătorilor conservatori, că dreapta câştigă teren pe plan internaţional, în Italia şi Franţa, şi a spus că speră ca fostul preşedinte american Donald Trump să revină la Casa Albă în acest an.

"Cu voia lui Dumnezeu, va fi Trump în noiembrie", a spus el, potrivit Reuters, în faţa a 3.500 de susţinători la evenimentul CPAC Brasil 2024 din staţiunea balneară Balneario Camboriu din sudul Braziliei.

Evenimentul a avut ca scop atragerea sprijinului pentru candidaţii partidului lui Bolsonaro la alegerile municipale din acest an şi proiectarea influenţei acestuia înainte de cursa prezidenţială din 2026.

Mitingul a fost anunţat ca fiind primul miting major al opoziţiei din campania pentru alegerile locale ale primarilor din octombrie.

"Îl vrem pe Bolsonaro înapoi", au scandat unii dintre participanţii la eveniment, care doresc să îl vadă din nou la putere, deşi lui Bolsonaro i-a fost interzis să candideze la o funcţie aleasă până în 2030 pentru atacuri la adresa democraţiei.

Vorbitorii au atacat actualul guvern brazilian al preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, numindu-l corupt. Ei au pledat pentru valorile familiei creştine pro-viaţă şi pentru interzicerea avortului, în discursuri care au fost pro-arme şi anti-drog.

"Va fi foarte important pentru noi să reunim din nou conservatorii cu o viziune liberală asupra economiei pentru a discuta despre viitorul dreptei în Brazilia", a declarat fostul ministru al mediului Ricardo Salles la CPAC Brasil.

Fostul candidat chilian de dreapta la preşedinţie, José Antonio Kast, s-a adresat adunării, iar preşedintele libertarian al Argentinei, Javier Milei, era aşteptat să ia cuvântul la sesiunea de închidere de duminică după-amiază.

Bolsonaro a pierdut cursa pentru realegere în faţa lui Lula în 2022 şi i s-a interzis să candideze pentru o funcţie aleasă până în 2030, acuzat fiind de atacuri la adresa democraţiei braziliene şi a sistemului său de vot electronic.

În ciuda faptului că este anchetat pentru presupusul său rol în încurajarea susţinătorilor săi să ia cu asalt clădirile guvernamentale la o săptămână după ce Lula a preluat mandatul în ianuarie anul trecut, Bolsonaro menţine un număr mare de adepţi care îi împărtăşesc opiniile de dreapta, pe care le difuzează cu succes pe reţelele sociale.

Cu finanţare din partea Partidului Liberal de dreapta, Bolsonaro atrage mulţimi oriunde merge pentru a susţine candidaţii la viitoarele alegeri locale.

Guilherme Casaroes, politolog la think tank-ul FGV din Sao Paulo, a declarat că prezenţa lui Milei şi Kast arată că Bolsonaro şi asociaţii săi politici doresc ca Brazilia să devină un centru emisferic pentru coordonarea extremei drepte.

"Evenimentul CPAC va servi drept platformă pentru extremiştii brazilieni pentru a extinde naraţiunea la nivel global, pornind de la ideea că în toată emisfera, conservatorii sunt persecutaţi de guvernele de stânga şi de tribunalele autoritare", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor