Scandalul diplomatic continuă: Spania îşi retrage ambasadorul de la Buenos Aires / Preşedintele Milei: O absurditate!

Preşedintele Argentinei, Javier Milei (Getty Images)
Redacţia
22.05.2024

Spania a făcut cunosută, marţi, retragerea "permanentă" a ambasadorului său la Buenos Aires, într-o escaladare a răspunsului la comentariile depreciative ale preşedintelui argentinian Javier Milei în ceea ce o priveşte pe soţia premierului spaniol Pedro Sanchez.

Potrivit Reuters, Spania şi-a rechemat deja trimisul pentru consultări şi a cerut ca Milei să îşi prezinte scuzele pentru că a insultat-o pe Begoña Gomez la un miting organizat la Madrid de partidul de extremă dreapta Vox, în cadrul unei vizite în care a ignorat şi protocoalele obişnuite de întâlnire cu regele şi cu premierul.

Gomez a fost subiectul unei anchete judiciare privind acuzaţiile de trafic de influenţă şi corupţie în afaceri din partea unui grup de activişti, dar procuratura din Madrid a făcut apel pentru renunţarea la acest caz din cauza lipsei de probe.

Preşedintele argentinian se află într-o vizită inedită în Spania, ignorând oficialităţile şi curtând extrema dreaptă

"Ambasadorul va rămâne permanent la Madrid. Nu avem niciun interes şi nici nu dorim o escaladare, dar este obligaţia guvernului să apere demnitatea şi suveranitatea instituţiilor spaniole, mai ales atunci când agresiunea are loc în capitala Spaniei", a declarat reporterilor ministrul de Externe, José Manuel Albares, folosind un limbaj diplomatic mai puternic decât în zilele precedente.

Albares a declarat că ambasada din Argentina va fi condusă de însărcinatul cu afaceri, adăugând că, deşi diferenţele ideologice sunt discutabile, "anumite lucruri nu sunt".

Mai târziu, marţi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Milei, Manuel Adorni, a adoptat un ton conciliant, afirmând că Argentina nu va răspunde reciproc prin retragerea ambasadorului său în Spania "în nicio circumstanţă".

"Relaţiile noastre frăţeşti nu au nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă. Ideea delirantă de a retrage un ambasador de la o naţiune frăţească precum Spania nu ne-a trecut niciodată prin minte", a adăugat Adorni.

Milei, după ce un ministru spaniol a spus că preşedintele argentinian ar consuma droguri: Sanchez aduce "moarte şi sărăcie"

"Nebunie socialistă"

Milei, un libertarian de dreapta, şi-a promovat cartea alături de liderul Vox, Santiago Abascal, şi a apărut ca vorbitor principal la mitingul de duminică al opoziţiei spaniole de extremă dreapta.

Guvernul socialist spaniol s-a considerat insultat, deoarece s-a permis ca avionul lui Milei să aterizeze la o bază militară şi i s-a acordat protecţie specială din partea poliţiei pentru vizita de 48 de ore în capitală, în ciuda faptului că acesta a evitat protocoalele obişnuite.

Într-un interviu telefonic acordat postului de televiziune LN , preşedintele argentinian a declarat că această acţiune a fost "o absurditate în termeni diplomatici".

"Ceea ce se întâmplă este literalmente o nebunie tipică unui socialist arogant, care a luat personal un comentariu care nu conţinea niciun nume ca fiind o aluzie şi a decis în mod absurd să meargă pe o escaladare diplomatică, deci este problema lui Pedro Sanchez", a spus el.

Spania îşi recheamă ambasadorul după ce preşedintele Argentinei a definit-o „coruptă” pe soţia premierului Pedro Sanchez

"Crede că el însuşi este statul? Asta este mai mult decât totalitar", a adăugat Milei, plângându-se că Sanchez l-a susţinut pe rivalul său în alegerile din Argentina şi nu l-a felicitat pentru victorie.

Milei a declarat anterior că Spania este cea care ar trebui să îşi ceară scuze faţă de el după insultele proferate de oficiali, inclusiv sugestia că ar fi consumator de droguri. Însă el a spus în interviu că nu va fi atât de "prost" încât să răspundă la fel la reproşurile diplomatice ale Spaniei.

În discursul său, Milei afirmase că elitele globale ar trebui să se ferească de ideile distructive ale socialismului şi de "tipul de oameni" şi "nivelurile de abuz" pe care le poate genera, înainte de a face o aluzie evidentă la cazul lui Gomez când a vorbit despre "o soţie coruptă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor