Liderii străini reacţionează la împuşcarea lui Trump: "Era clar pentru toţi observatorii externi că viaţa lui era în pericol"

Fostul preşedinte Donald Trump, victima unei tentative de asasinat la un miting electoral, 13 iulie 2024 (Captură ecran)
Redacţia
15.07.2024

Liderii mondiali au deplâns şi condamnat tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump şi au transmis mesaje de solidaritate.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, de exemplu, a exprimat ceea ce mulţi simt, declarându-se duminică pe X "şocat" de atentatul la viaţa lui Trump. "Ne rugăm pentru siguranţa şi recuperarea sa rapidă".

Premierul indian Narendra Modi a "condamnat ferm" "atacul asupra prietenului meu" Trump. "Violenţa nu îşi are locul în politică şi în democraţii. Îi doresc însănătoşire grabnică", a postat el pe X.

Citiți și America a fost la mai puţin de un centimetru distanţă de dezastrul socio-politic

Printre cele mai interesante declaraţii a fost cea a preşedintelui Argentinei, Javier Milei, care a acuzat rapid "stânga internaţională" pentru ceea ce el a numit o "tentativă laşă de asasinat".

"În panica de a pierde la urne, ei recurg la terorism pentru a-şi impune agenda retrogradă şi autoritară", a declarat liderul populist, în ciuda informaţiilor oficiale puţine cu privire la motivele trăgătorului.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a exprimat "compasiunea şi simpatia" într-o scurtă declaraţie oficială şi a îndemnat lumea să respingă violenţa ca soluţie politică.

Biroul preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat, de asemenea, că "va condamna ferm orice formă de violenţă politică" şi şi-a exprimat condoleanţele faţă de familia spectatorului care a fost ucis în schimbul de focuri, potrivit presei oficiale. Declaraţia a menţionat că Putin nu intenţionează să îl sune pe Trump, totuşi.

Citiți și Un martor ocular spune că l-a văzut pe atacatorul de la mitingul lui Trump, Secret Service nu a reacţionat

Dar purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a continuat în mod interesant să descrie că "atmosfera care a fost creată de această administraţie în timpul luptei politice... în jurul lui Trump a condus la ceea ce America s-a confruntat astăzi".

Peskov a continuat să spună următoarele:

"După numeroase încercări de a-l elimina pe Trump de pe scena politică cu ajutorul instrumentelor juridice, al instanţelor, al procuraturii, al încercărilor de discreditare politică şi de compromitere a candidatului, a fost clar pentru toţi observatorii externi că viaţa acestuia era în pericol."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor