Guvernul lui Milei anunţă că inflaţia a scăzut, dar pentru argentinieni mâncarea "este încă un lux"

Un client plăteşte cu bancnote de peso argentinian într-un magazin din Buenos Aires, Argentina (Getty Images)
Redacţia
14.06.2024

Rata lunară a inflaţiei în Argentina în luna mai a fost probabil cea mai mică din 2022, pe fondul unei campanii dure de austeritate a preşedintelui libertarian Javier Milei, dar, în condiţiile în care inflaţia anuală se apropie încă de 300%, mulţi argentinieni spun că încă nu pot simţi beneficiile, deoarece preţurile alimentelor depăşesc salariile, relatează Reuters.

Inflaţia anuală este în continuare cea mai mare din lume, chiar dacă rata lunară a încetinit, creşterea costurilor cu alimentele, utilităţile şi transportul făcând ca salariul minim lunar din Argentina de 234.315 pesos (260 USD) să pară insuficient.

"Încă nu înţeleg cum poate scădea inflaţia. Taxele sunt foarte mari, serviciile şi benzina sunt scumpe, asigurările sunt scumpe, asistenţa socială (serviciul de sănătate) care trebuia să scadă este aceeaşi sau a crescut", a declarat Silvia Castro, o pensionară în vârstă de 65 de ani, care îşi face cumpărăturile la o piaţă de la periferia oraşului Buenos Aires.

Guvernul argentinian îşi prezintă succesul înregistrat în controlul inflaţiei prin măsuri dure de reducere a tipăririi de bani de către banca centrală, de concentrare pe refacerea rezervelor şi de reducere a cheltuielilor. Însă, în condiţiile în care economia stagnează, iar nivelul de sărăcie este în creştere, guvernul se confruntă cu o provocare pentru a-şi menţine alegătorii de partea sa.

Rata lunară a inflaţiei ar fi scăzut pentru a cincea lună consecutiv în luna mai, ajungând probabil sub 5%, de la un maxim de peste 25% în decembrie, când Milei a preluat mandatul şi a devalorizat puternic moneda locală peso.

Însă Laura Basualdo, o comerciantă în vârstă de 53 de ani, a declarat că mulţi oameni se străduiesc să cumpere lucruri, deoarece puterea lor de câştig a fost erodată de inflaţia constant ridicată.

"Sunt comerciantă şi văd adesea clientul de cealaltă parte care, în mod clar, dacă preţurile mele nu îi convin, pleacă să caute alte oferte. Cu toţii trebuie să facem cumpărături astăzi. Este groaznic, în mod constant banii din buzunarele noastre scad, din ce în ce mai puţini de fiecare dată. În zilele noastre, avem impresia că mâncarea este un lux", a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor