Statele Unite şi UE anunţă sancţiunile asupra oficialilor ruşi şi ucraineni

Forţele armate ruseşti din Crimeea.
Forţele armate ruseşti din Crimeea. (captură youtube.com)

Şapte oficiali din cercul preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi mai mulţi lideri ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, vor fi ţinta noilor sancţiuni anunţate de Statele Unite în urma referendumului ilegal din Crimeea, notează Fox News.

Lista de sancţiuni a Statelor Unite va ţinti asupra activelor deţinute de mai mulţi oficiali apropiaţi ai lui Putin, printre care Sergey Glazyev şi Vladislav Surkov.

”Am creat aceste sancţiuni pentru a impune costuri asupra indivizilor numiţi care au o influenţă asupra guvernului rus şi asupra celor responsabili pentru deteriorarea situaţiei din Ucraina”, este specificat în ordinul executiv emis de Obama şi publicat de Casa Albă.

Chiar dacă Putin nu se află pe lista de sancţiuni din raţiuni diplomatice, oficialii americani îi vor sancţiona şi pe noii lideri politici din Crimeea şi pe fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici.

Referendumul din Crimeea ”nu va fi recunoscut niciodată” , i-a precizat preşedintele Barack Obama lui Putin, reiterând că o soluţie diplomatică nu e posibilă câtă vreme forţele armate ruse îşi continuă incursiunile pe teritoriul ucrainean iar exerciţiile militare de amploare ale Rusiei pe graniţele Ucrainei doar escaladează tensiunile.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va aplica o listă de sancţiuni asemănătoare asupra a 13 oficiali ruşi şi opt lideri din Crimeea care au participat la subminarea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei.

De asemenea, Europa a suspendat negocierile cu Rusia pe o gamă largă de acorduri economice, încercând în acelaşi timp să ”găsească modalităţi şi posibilităţi pentru a preveni o escaladare care ar putea duce la divizarea Europei”, a declarat ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe