Victoria 'taberei nucleare' în alegerile din Tokyo, un semnal pozitiv pentru repornirea centralelor la nivel naţional
Alegerea unei persoane susţinute de premierul Shinzo Abe drept guvernator al municipiului Tokyo ar urma să întărească poziţia şefului guvernului nipon în repornirea unora dintre reactoarele nucleare, potrivit cotidianului Le Figaro.
Forţele antinucleare doreau să facă din alegerile municipale din Tokyo, desfăşurate duminică, un referendum privind problema nucleară. Pariu pierdut: Morihiro Hosokawa, liderul susţinătorilor liniei 'zero nuclear', a întrunit de două ori mai puţine voturi ca principalul său oponent Yoichi Masuzoe. Sprijinul acordat cauzei antinucleare de către carismaticul Junichiro Koizumi, fost premier aureolat de o popularitate imbatabilă, nu i-a convins pe locuitorii Tokyo, care depind energetic de centrale îndepărtate de capitală.
Cu toate acestea, rezultatul alegerilor din Tokyo este mai mult o consecinţă a dezorganizării opoziţiei decât o adeziune fermă la acest tip de energie. 'Candidaţii anti-nucleari au totalizat 1,9 milioane de voturi, contra 2,1 milioane cât au totalizat candidaţii pro-nucleari', constată Dan Harada, membru al Partidului Liberal-Democrat (majoritar).
Cu mâna la inimă, Yoichi Masuzoe a dat de înţeles în timpul campaniei că va resuscita energetica nucleară. În pofida avarierii centralei nucleare de la Fukushima, în 2011, japonezii continuă să se pronunţe în sondaje în favoarea abandonării nuclearului, dar să voteze la fiecare consultare electorală locală pentru partizanii repornirii centralelor nucleare, chiar şi în localităţile apropiate zonei sinistrate.
Ministerul Industriei nipon îşi recunoaşte în mod deschis sprijinul pentru industria nucleară, devenită de asemenea un important sector de export pentru Japonia.
În scop politic, premierul Shinzo Abe a amânat cu câteva luni prezentarea strategiei energetice a ţării pentru următorii 20 de ani, prezentare ce trebuia să aibă loc în ianuarie. Acest document trebuie să anunţe oficial revenirea nuclearului în prim-planul surselor energetice ale Arhipelagului nipon. Potrivit Le Figaro, este pentru prima dată când premierul nu va menţiona obiectivul unei cote nucleare în 'mix-ul energetic' nipon, rezumându-se la evocarea necesităţii de a lupta împotriva încălzirii climatice.
Scrutinul din Tokyo constituie o veste excepţională pentru guvernul nipon. Anul 2014 trebuie să fie cel al repornirii unei părţi importante din parcul nuclear al Japoniei, iar victoria lui Morihiro Hosokawa ar fi îngheţat lumea politică timp de ani de zile pe marginea acestui subiect.
Noua autoritare pentru siguranţă nucleară are pe biroul său 16 cereri de repornire a centralelor. Majoritatea guvernatorilor din prefecturile unde sunt aceste centrale sunt de acord să autorizeze repornirea. Iar Shinzo Abe vrea să acţioneze repede: în fiecare lună, deficitul comercial al ţării, consecinţă a prăbuşirii yenului faţă de dolar cu implicaţii energetice în afara nuclearului, se majorează.
Însă, orice interferenţă a guvernului în procesul decizional al Autorităţii pentru securitatea nucleară, instituţie înfiinţată în timpul catastrofei din Fukushima, ar fi dezastruoasă pentru Japonia, ca şi pe plan extern. Prin urmare, guvernul trebuie să-şi regleze frâna. Potrivit experţilor nucleari, doar 2 sau 3 centrale vor putea fi repornite înainte de această vară, 'sezon de vârf' pentru consumul energetic din Japonia. Astfel, Japonia este pe cale să iasă din iarnă fără energie nucleară, conchide Le Figaro.