Japonia: Erupţia unui vulcan ar fi ucis 31 de persoane

Eruptia vulcanului Ontake face victime.
Eruptia vulcanului Ontake face victime. (captură.)

Erupţia neaşteptată a unui vulcan în Japonia ar fi ucis sâmbătă 31 de persoane, trimiţând nori de cenuşă vulcanică şi grămezi de pietre pe versanţi, relatează Reuters.

Poliţia a anunţat că 31 de persoane au fost găsite în şoc cardio-pulmonar, dar a refuzat să confirme moartea acestora fără o opinie a specialiştilor. Un oficial din zonă a declarat că misiunile de salvare au fost retrase din cauza gazelor toxice din apropierea vârfului.

Sute de persoane, inclusiv trei copii, au rămas blocate pe munte într-un loc frecventat de excursionişti după erupţia de sâmbătă, care a aruncat cenuşă pe o distanţă de trei kilometri din versant. Erupţia a avut loc pe neaşteptate şi fără semne prevestitoare.

Majoritatea persoanelor surprinse de incident au reuşit să coboare de pe munte în seara zilei de sâmbătă, însă peste 40 de persoane au petrecut noaptea pe vârful care are o înălţime de 3.067 de metri. Câteva persoane s-au acoperit cu pături şi s-au înghesuit în subsolul clădirilor.

”Acoperişul cabanei a fost distrus de pietrele care au căzut, aşa că a trebuit să ne refugiem sub clădire”, a declarat unul din japonezii prinşi pe munte. ”Atât de grav este”.

Peste 40 de persoane au fost rănite, câteva având oasele rupte.

Sâmbătă, Agenţia pentru Managementul Dezastrelor şi a Incendiilor au anunţat că autorităţile încearcă să confirme starea a 45 de persoane, însă nu este clar dacă aceste 45 de persoane le includ şi pe cele 31 de victime găsite în şoc cardio-pulmonar.

Vulcanul a continuat să erupă şi duminică, aruncând fum şi cenuşă la o înălţime de sute de metri spre cer. A fost găsită cenuşă şi pe maşini aflate la o distanţă de 80 de kilometri de vârf.

Erupţiile vulcanice sunt frecvente în Japonia - una din ţările cele mai active din punct de vedere seismic -, dar nu s-au mai înregistrat decese încă din 1991, când 43 de persoane au murit pe Muntele Unzen din sud-vestul Japoniei din cauza unei explozii de gaze şi pietre încinse la temperatură mare.

Ontake este al doilea vulcan ca înălţime din Japonia şi este localizat la 200 de kilometri vest de Tokyo. Ultima sa erupţie a avut loc acum şapte ani, iar ultima erupţie majoră s-a petrecut în 1979.

Satoshi Saito, un căţărător care se afla pe Ontake în ziua de sâmbătă şi care a coborât cu o oră înaintea erupţiei, a declarat că vremea era bună iar muntele, cunoscut pentru peisajul de toamnă, era aglomerat cu excursionişti.

”Nu au avut loc cutremure şi nici nu mirosea ciudat pe munte, când eram eu acolo„, a declarat Saito, care urcă pe Ontake de câteva ori pe an. Acesta a mai precizat că nu existau semne pe drum care să prevestească o posibilă erupţie.

”Dar un bărbat care conduce un hotel pe munte mi-a spus că numărul cutremurelor mai mici a crescut în ultimele două luni, iar acest lucru este ciudat pentru toată lumea”, a declarat Saito.