Jandarmeria o comite din nou! Amenzi pentru comemorarea victimelor din Colectiv, trimise după o lună
alte articole
În plin scandal al dezinfectanţilor diluaţi din spitale, fostul ministru al Sănătăţii, Achimaş Cadariu, a ieşit public să anunţe că doar 5% dintre probele recoltate sunt neconforme, iar pacienţii sunt în siguranţă. Declaraţiile sale au scos în stradă, pe 6 mai, în jur de 1.000 de oameni care au participat la o acţiune "de comemorare a morţii din spitalele din România şi a morţilor din Colectiv care şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiilor".
"A fost o reacţie spontană provocată de neaşteptatele declaraţii ale Ministerului Sănătăţii privind situaţia extraordinară din spitalele din România. Ştim cu toţii că spitalele din România o duc prost, că avem infecţii multe şi venim totuşi la două săptămâni după ce jurnalişti găsesc cauza acestor infecţii şi spunem, că de fapt, sunt doar 5%!
Acesta este un lucru care ne-a făcut să nu mai tăcem pentru că ni se pare de neadmis ca, la şase luni după Colectiv, când toată lumea a înţeles ce situaţie gravă este şi la două săptămâni după ce s-a scos la iveală această problemă a dezinfectanţilor, să nu se ia nişte măsuri clare, ba din contră să vină să ni se spună că totul este minunat şi nu avem nicio problemă.
Recomandăm şi Cum poţi obliga primăria să respecte legea: o dai în judecată şi-i ceri daune morale
Credem că sistemul de sănătate nu poate fi curăţat atâta vreme cât nu scoatem mizeria la lumină, cât nu recunoaştem care sunt problemele şi cât nu încercăm să o curăţăm. Noi credem că Guvernul Cioloş chiar ar putea să facă ceva pentru sistemul de sănătate", a declarat atunci, pentru Epoch Times, Oana Gheorghiu, de la Asociaţia Dăruieşte Viaţă, organizator al comemorării, care a continuat şi a doua zi.
După o lună au apărut amenzile
După aproximativ o lună, preşedinta Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu, s-a trezit cu două amenzi, în cuantum de 3.500 de lei, pentru organizarea celor două manifestaţii.
"În momentul în care noi am fost în Piaţă, jandarmii au venit la noi şi au ţinut să ne precizeze că sunt acolo pentru a ne proteja şi că ne roagă, dacă intervine ceva, să le solicităm sprijinul. Au fost amabili, nu m-au legitimat, eu m-am prezentat. Apoi, după o lună, au venit aceste amenzi. Dacă a durat o lună, a fost un lucru intenţionat, probabil au aşteptat să treacă emoţia momentului, că ne-am adunat acolo să comemorăm victimele infecţiilor nosocomiale, care au fost atât tinerii din Colectiv cât şi victime anonime.
Recomandăm şi Cazul Vlad Negrilă. Jandarmii avertizaţi: La organizarea unui miting trebuie să participe cel puţin 2-3 persoane
Şi a doua zi, oamenii s-au adunat în Piaţă, nu am scandat nimic, acţiunea s-a desfăşurat în faţa unei instituţii publice, respectiv Facultatea de Arhitectură, şi, conform legii, aceste acţiuni nu trebuie anunţate. Prima amendă e în valoare de o mie de lei iar cea pentru a doua zi este de 2.500 lei", a declarat, pentru Mediafax, Carmen Uscatu.
Asociaţia Dăruieşte Viaţă a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, că cele două amenzi vor fi contestate în instanţă.
"Pe 8 iunie, am primit două procese verbale, cu două amenzi, pe motiv că am organizat o adunare publica nedeclarată şi neînregistrată, pentru exprimarea unor opinii referitoare la situaţia din spitalele din România, iar pe timpul desfăşurării acesteia am condus activităţile participanţilor dirijând acţiunile şi scandările acestora.
Nu am organizat nicio manifestaţie, nu am incitat lumea să facă nimic, nu am exprimat opinii, nu am condus nicio acţiune şi nu am iniţiat scandări. Noi am comemorat morţii care nu mai pot vorbi. Ca la orice comemorare, am vorbit despre cauzele morţii acestora şi despre ce trebuie făcut pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva. Avem dreptul să ne comemorăm morţii", se arată în comunicatul de presă al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, organizaţie care (printre altele) a creat primul Centru de excelenţă în tratarea şi diagnosticarea cancerului la copii, din România.
"Eu cred ca e o încercare de a ne intimida, de a descuraja pur şi simplu o acţiune de genul acesta, ca sa nu creadă lumea că poate ieşi în stradă când vrea! Faptul că suntem amendaţi pentru asta este clar o intenţie de a descuraja genul acesta de acţiuni", a declarat, la rândul său, Oana Gheorghiu, fondator al Asociaţiei Dăruieşte Viaţă împreună cu Oana Voinescu şi Carmen Uscatu.