Antonescu: Soarta campaniei, determinată de înţelegerea PSD-PNL de a nu da şansă electoratului la schimbare

"Dacă mă întrebaţi sincer, la PNL nu sunt de vină cântăreţii, melodia e problema. Ştiţi că pot fi cântăreţi cu voci foarte bune, dar dacă melodia nu le-o pune în valoare nu se vede" - Crin Antonescu.
Crin Antonescu
Crin Antonescu (Epoch Times România)

Campania de la alegerile locale a fost una a cărei soartă a fost determinată dinainte de înţelegerea dintre PSD şi PNL "de a nu da şansă electoratului la schimbare şi de a-şi păstra primarii şi unii şi alţii". PNL a intrat în această înţelegere din care sigur că PSD-ul a ieşit mai câştigat, a declarat miercuri seară, la Realitatea TV, fostul preşedinte al liberalilor Crin Antonescu.

"În ceea ce priveşte rezultatele acestor alegeri, unghiul din care pot comenta, permiteţi-mi să fiu rezervat, pentru că dacă am stat deoparte în timpul acestei campanii, în toată această perioadă, nu mi se pare corect să comentez eu. Pentru că se poate comenta în două feluri: în tonul oficios, cum se face pe la partide, punând lumina pe aspectele favorabile - spunând că totul e bine şi frumos, că sunt şi mici nemulţumiri, dar că totul merge bine - ceea ce nu mi-a stat în fire şi n-am făcut-o 25 de ani în politică şi n-o s-o fac acum- sau printr-o privire critică severă, ceea ce eu consider că nu e normal să fac atâta vreme cât sunt departe şi stau deoparte", a comentat Crin Antonescu.

Fostul preşedinte PNL a remarcat că se discută foarte mult, într-o bună parte din presa românească preocupată de politică, despre demisii - se reclamă demisiile actualilor lideri ai PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

"În primul rând, eu nu discut despre demisiile altora. Aşa cum aţi amintit, în 2014, atunci când partidul în propria sa evaluare şi a mea ca preşedinte atunci şi a partidului în acord cu obiectivul asumat - care era 25% -, am obţinut un rezultat foarte prost şi am demisionat. Mi s-a părut un gest atât de simplu, atât de normal. Atunci, nimeni nu a salutat în aceeaşi presă avidă de demisii normalitatea unui asemenea gest, ci au început speculaţii - că de ce? dar cine l-a constrâns? ce interese are? - aşa încât, având această experienţă, vă spun că nu mi se pare anormal ca liderii actuali ai PNL să nu demisioneze.", a precizat Crin Antonescu.

În opinia senatorului PNL, Vasile Blaga este un om politic care în continuare e performant şi a făcut ceea ce şi-a asumat în fruntea partidului obţinând rezultate notabile.

"Să nu confundăm lucrurile: el a fost mereu om de organizare şi de autoritate în interiorul partidului. Şi a dovedit din nou că e un lider performant, în opinia mea. Pentru că la nivelul ţării, la nivelul organizaţiilor care puteau performa în condiţiile date, Vasile Blaga, ca lider, a făcut ce putea să facă. El nu a revendicat niciodată rolul de creator de imagine, de prim tenor, de carismatic; e un om practic, un om serios în sensul acesta, care şi-a făcut şi de data asta datoria. Sincer, nu văd de ce s-ar pune problema demisiei lui Vasile Blaga", a remarcat Crin Antonescu.

În ceea ce o priveşte pe Alina Gorghiu, fostul şef al PNL susţine că avem de-a face cu "un om tânăr, un om care a s-a străduit, nu a gafat - Alina Gorghiu nu e Zgonea - a făcut ce putea face".

"Dacă mă întrebaţi sincer, la PNL nu sunt de vină cântăreţii, melodia e problema. Ştiţi că pot fi cântăreţi cu voci foarte bune, dar dacă melodia nu le-o pune în valoare nu se vede.

Soarta campaniei, determinată înainte de înţelegerea PNL-PSD

"Grozăvirea de azi a domnilor pe care i-aţi amintit (PSD - n.r.) poate fi trecătoare. Dar cred că un partid care doreşte să fie mare trebuie să iasă din provincialismul cumplit. În România se discută numai lucruri de la marginea noastră. Nimic din ceea ce e cu adevărat important, din ce se întâmplă în Europa şi care priveşte şi România, nimic nu se discută. Se discută dacă Ponta e pus sau nu la Camera Deputaţilor sau dacă Zgonea pleacă de acolo sau nu. Apropo de altă demisie pe care mi-am dat-o din fruntea Senatului şi care nu a fost înţeleasă nici până acum.

Eu mi-am dat demisia - că nu sunt Zgonea - pentru că venisem acolo pe o majoritate care nu mai exista, iar în politică acest lucru se respectă. Asta pot să spun. Şi dincolo de faptul că doresc, într-adevăr, ca România să aba o forţă politică serioasă, modernă, de dreapta după gustul meu, dincolo de faptul că azi sunt foarte reţinut în a face aprecieri despre ce nu a fost bine în această campanie, nu mi se pare corect faţă de toţi oamenii care au muncit - ştiu că sunt oameni care s-au dedicat, care au reuşit - ... ce să discutăm foarte mult despre această campanie?

A fost o campanie a cărei soartă a fost determinată dinainte de a începe între două partide mari de a nu da şansa electoratului la schimbare şi de a-şi păstra primarii şi unii şi alţii. PNL a intrat în această înţelegere, dar sigur că PSD a ieşit mai câştigat. Ce alte concluzii avem? Dar totuşi, cu actualul leadership al PNL răzbind în toamna fierbinte electorală exact aşa cum arată el azi cred că va fi greu şi revin la o metaforă: probabil că trebuie umblat la melodie. E o chestiune de compozitor şi nu de solişti", a mai declarat Crin Antonescu. .