Iurie Leancă: Statul trebuie să-şi reducă rolul pe care-l joacă în economie

Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova
Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova (Justin Lane-Pool / Getty Images)

"Statul trebuie să-şi reducă rolul pe care-l joacă în economie şi să permită sectorului privat să se manifeste pe deplin", a declarat, marţi, premierul Iurie Leancă, la deschiderea Conferinţei Internaţionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii "Competenţe, Competitivitate, Creştere".

Potrivit "Infotag", premierul a menţionat că nu vede nicio raţiune economică sau politică în menţinerea prezenţei statului în sectoarele economice în care există deja o competiţie puternică între companiile private.

"Pe de o parte, trebuie să recunoaştem că un stat aflat în tranziţie nu este nici cel mai bun proprietar, nici cel mai bun manager. Mai mult, asumându-şi rolul de arbitru pe piaţă, statul trebuie să renunţe să mai fie şi jucător, deoarece tentaţiile ar fi prea mari în acest caz. Pe de altă parte, am o mare încredere în spiritul antreprenorial şi inovaţional din sectorul privat moldovenesc", a relatat şeful Cabinetului de Miniştri.

Iurie Leancă a menţionat că antreprenorii aşteaptă din partea statului înlăturarea piedicilor şi constrângerilor inutile care încătuşează potenţialul economic al RM. Premierul a precizat că Guvernul acordă o mare atenţie îmbunătăţirii mediului de afaceri, precizând că Întreprinderile Mici şi Mijlocii reprezintă soluţia magică pentru a putea pune bazele unui nou model de creştere economică.

"Guvernul a aprobat Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor din calea mediului de afaceri. Problemele dificile pentru rezolvarea cărora vom demonstra mai multă insistenţă ţin de eliberarea actelor permisive în construcţii, racordarea clădirilor la utilităţile publice, raţionalizarea controalelor din partea organelor de stat", a spus Leancă.

Premierul a ţinut să precizeze că în procesul de stimulare a mediului de afaceri, prioritatea numărul unu o constituie reforma sistemului de justiţie.

"Pentru noi fortificarea supremaţiei legii este extrem de importantă. Când statul de drept lipseşte sau este slab, primii care suferă sunt companiile mici, adică cele care nu au resurse suficiente pentru a-şi promova interesele pe căi ocolite. Atunci însă când puterea legii este dominantă, ÎMM au posibilitatea de a se apăra în faţa exproprierilor din partea statului şi a concurenţei neloiale din partea jucătorilor de pe piaţă fără scrupule", a relatat premierul.

Iurie Leancă a menţionat că parafarea şi semnarea Acordului de Liber Schimb va deschide noi oportunităţi pentru mediul de afaceri moldovenesc, precizând că după parafarea acordului la Vilnius, autorităţile vor face public textul acestuia pentru a putea fi pus în discuţie de reprezentanţii mediului de afaceri.

Vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a menţionat că în opinia sa "coloana vertebrală a unei economii de piaţă sunt antreprenorii care pun suflet şi inteligenţă în tot ceea ce fac".

"În Moldova începe a funcţiona unul din principiile de bază ale UE - principiul solidarităţii. Faptul că printre principalii donatori ai RM se regăsesc partenerii noştri europeni, demonstrează că noi suntem prinşi în diverse circuite europene", a spus Lazăr.

Potrivit vicepremierului, de multe ori, ca principal dezavantaj pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri puternic, se invocă piaţa internă mică.

"Însă din momentul în care va fi semnat Acordul de Liber Schimb cu UE nu vom mai avea acest dezavantaj. Vom fi parte a unei pieţe integrate cu 500 de milioane de consumatori. Sarcina noastră este să valorificăm aceste oportunităţi", a precizat vicepremierul.

Conferinţa s-a desfăşurat în contextul primei ediţii a Săptămânii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii care are loc în perioada 25-30 noiembrie. Cu acest prilej, la Chişinău şi în majoritatea centrelor raionale sunt organizate 44 de evenimente cu scopul de a sprijini întreprinderile mici şi de a încuraja spiritul antreprenorial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe