"După Summitul de la Vilnius se vor acutiza divergenţele între Moldova şi Transnistria"

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Tatiana Chiriac
23.11.2013

"După summitul de la Vilnius, inevitabil, se vor acutiza divergenţele între Moldova şi Transnistria", consideră şeful Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria, Andrei Safonov.

Expertul a explicat această afirmaţie prin faptul că în procesul de integrare europeană nu participă ambele părţi şi, în legătură cu aceasta, problema relaţiilor de viitor între Moldova şi Transnistria devine tot mai acută. Andrei Safonov este convins că în această situaţie, va fi importantă poziţia Ucrainei.

"Transnistria trebuie să muncească sârguincios cu Kievul pentru a-l convinge să nu exercite presiune asupra regiunii în favoarea intereselor Chişinăului", consideră politologul. Potrivit opiniei sale, dacă la hotarul de est al autoproclamatei RMN situaţia nu se va schimba, atunci orice presiune din partea Moldovei nu va însemna nimic. Politologul consideră că principala sarcină a conducerii de la Tiraspol este reorientarea economiei regiunii spre est.

"Diferenţele între bazele legislative ale RM şi RMN vor continua să crească, iar UE va acţiona reieşind din interese politice - readucerea Transnistriei în componenţa Moldovei cu orice preţ.

În relaţia dintre Transnistria şi Moldova a fost enunţată cea mai raţională soluţie a conflictului - "divorţul civilizat"

În acelaşi timp, în relaţia dintre Transnistria şi Moldova a fost enunţată cea mai raţională soluţie a conflictului - "divorţul civilizat", este convins preşedintele Asociaţiei Politologilor Independenţi din Transnistria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor