Ambasadorul SUA în Moldova William H. Moser consideră că principalul rău în Moldova este corupţia

(photos.com)
Epoch Times România
22.11.2013

"Principalul rău în Moldova este corupţia", a declarat vineri, în cadrul prelegerii publice susţinute la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (ULIM), ambasadorul SUA la Chişinău William H. Moser. Oficialul a menţionat că cel mai periculos este când corupţia persistă în instituţiile de învăţământ.

"Trebuie ca studenţii şi profesorii să facă cauză comună şi să lupte cu corupţia. Acest fenomen este problema care face Moldova să fie slabă. Corupţia s-a strecurat în domeniul social, iar de acolo în toate celelalte domenii", a spus diplomatul.

Potrivit ambasadorului corupţia afectează negativ şi sistemul judecătoresc din RM, reiterând că SUA a învestit milioane de dolari pentru reformarea sistemului judecătoresc, a oferit suport tehnic, seminare pentru judecători şi reprezentanţi ai legii.

"Nu putem spune că nu au avut loc schimbări, sunt, dar unii judecători nu doresc să activeze transparent, să folosească computerele. Posibil, aceşti judecători ar trebui să fie acum în instituţiile de învăţământ şi să studieze? Computerele şi sistemul nostru pot face sistemul judecătoresc din RM mai transparent, ceea ce înseamnă mai puţin corupt. Din păcate, rădăcinile acesteia sunt prea adânci şi de aceea trebuie de luptat din greu", este convins ambasadorul.

Diplomatul a comunicat că SUA susţine tendinţa Moldovei de integrare europeană. "UE reprezintă a patra parte din economia mondială, economia Poloniei şi Slovaciei a crescut de câteva ori de când au aderat la UE. Circulaţia mărfurilor în UE este de zeci de ori mai mare decât în Uniunea Vamală. Reieşind din aceste dovezi putem constata că Moldovei îi va fi mai bine în UE", consideră William H. Moser.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor