Moldova poate oferi Uniunii Europene cultură, ştiinţă, tradiţii, inovaţii, forţă de muncă

(Epoch Times)

Ambasadorii Republicii Moldova în Ţările Baltice consideră că Moldova poate oferi Uniunii Europene cultură, ştiinţă, tradiţii, inovaţii, forţă de muncă. Potrivit "Infotag", ambasadorul RM în Lituania Igor Clipii a menţionat că în opinia sa relaţia UE - RM reprezintă un "schimb" reciproc avantajos, iar "oferta" RM va fi absolut similară cu cea a celorlalte 28 de ţări membre ale UE.

"Prin urmare, cultura, ştiinţa, tradiţiile, inovaţiile, forţa de muncă etc., va face parte şi din "oferta noastră". Desigur, calitatea acestora depinde de noi. UE nu este o structură omogenă care îşi subordonează partenerii sau părţile componente. Dimpotrivă, UE este o Uniune coagulată în baza unor anumite valori şi principii acceptate benevol de părţile componente. Anume aici rezidă forţa şi atractivitatea UE, iar motto-ul "Unitate prin diversitate" - reprezintă o realitate", spune ambasadorul.

În acest context, Igor Clipii afirmă că ceea ce se "aşteaptă" UE de la Republica Moldova este ca ţara să demonstreze că poate fi guvernată, că are propria capacitate de autoorganizare, iar cetăţenii sunt solidari. "De asemenea, trebuie să demonstrăm că avem valori pentru care suntem gata să luptăm şi că suntem responsabili de soarta ţării etc. Cu alte cvinte, noi trebuie să demonstrăm UE şi nouă înşine că avem personalitate pe care putem s-o punem în valoare", consideră Igor Clipii.

Ambasadorul RM în Estonia, Victor Guzun, este de părere că Moldova poate oferi Europei o energie spirituală şi o deschidere a oamenilor care nu poate fi găsită în alte ţări. "De asemenea, Moldova poate oferi UE produse de calitate care, tradiţional, în ţările europene sunt catalogate drept organice. Totodată, ţara noastră poate îmbogăţi cultural comunitatea europeană", afirmă ambasadorul.

În opinia lui Victor Guzun, Moldova mai poate constitui o punte economică pentru piaţa Uniunii Europene spre Est, ţinând cont de poziţia geografică şi relaţiile economice cu statele din Est. "Mai putem oferi o forţă calificată de muncă, relativ ieftină şi putem atrage investiţii europene în multe domenii", a declarat ambasadorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe