Rusia şi Georgia fără relaţii diplomatice, dar cu regim liberalizat de vize

Preşedintele georgian Mihail Saakasvili.
Preşedintele georgian Mihail Saakasvili. (MUSTAFA OZER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
03.03.2012

Federaţia Rusă este gata să restabilească relaţiile diplomatice cu Georgia şi să anuleze unilateral regimul de vize pentru cetăţenii georgieni conform declaraţiei purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukaşevici.

"Am fost şi rămânem cointeresaţi în consolidarea legăturilor dintre popoarele rus şi georgian. Din acest motiv suntem gata să anulăm pe bază de reciprocitate regimul de vize pentru cetăţenii georgieni. Pentru că acest lucru să se întâmple, partea georgiană trebuie să garanteze condiţii juridice ferme privind securitatea cetăţenilor ruşi care se vor afla pe teritoriul Georgiei", se spune în comunicatul de presă.

De asemenea, "Federaţia Rusă este gata să restabilească relaţiile diplomatice cu Georgia". Totodată, Moscova aşteaptă reacţiile din partea autorităţilor de la Tbilisi la aceste propuneri.

De cealaltă parte, Viceministrul afacerilor externe al Georgiei, Sergi Kapanadze a declarat pentru postul de radio Eho Moskvî că autorităţile georgiene nu au de gând să restabilească relaţiile diplomatice cu Rusia, atâta timp cât Moscova continuă să recunoască independenţa regiunilor Osetiei de Sud şi Abhazia.

Reacţia Rusiei vine după ce Georgia la 28 februarie a anulat unilateral regimul de vize pentru cetăţenii ruşi. Documentul în acest sens a fost semnat marţi, 28 februarie, de preşedintele georgian Mihail Saakaşvili.

Decretul prezidenţial a intrat în vigoare după publicarea sa în "Monitorul Oficial al Georgiei" în seara zilei de miercuri. Potrivit acestuia, cetăţenii Federaţiei Ruse pot intra şi circula pe teritoriul Georgiei fără vize, cu un termen de 90 de zile.

Saakaşvili a venit cu această iniţiativă în seara zilei de marţi, 28 februarie, în timp ce prezenta în Parlamentul georgian raportul anual.

Anterior, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat că regimul de vize cu Georgia nu va fi anulat, însă Rusia îşi va păstra relaţii civilizate cu Tbilisi în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor acestor două ţări.

Amintim că relaţiile diplomatice între cele două ţări au fost întrerupte după războiul ruso-georgian din august 2008 după recunoaşterea independenţei regiunilor Osetia de Sud şi Abhazia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor